BIO JE UPOZNAT

Mesić predložen za svjedoka u slučaju logora Morinj

12.07.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Bivši Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić predložen je za svjedoka u slučaju Morinj. Kako javljaju crnogorske Vijesti, braniteljica Ive Gojnića, optuženog za ratni zločin u logoru Morinj kod Kotora, predložila je da u nastavku dokaznog postupka svjedoči Stjepan Mesić, bivši predsjednik Predsjedništva bivše SFRJ, te Momir Bulatović koji je 1991. godine bio član Predsjedništva

Odvjetnica optuženog Gojnića, Vesna Gačević – Rogova, smatra da su Mesić i Bulatović bili upoznati sa svim događanjima u crnogorskom logoru Morinj. Budući da je Mesić tada po funkciji bio i zapovjednik oružanih snaga bivše SFRJ, braniteljica tvrdi da je bio obavještavan o formiranju i funkcioniranju logora u Morinju.

Podsjetimo, prvostupanjskom presudom su šestorica pripadnika bivše JNA, Ivo Gojnić, Mlađen Govedarica, Zlatko Tarle, Boro Gligić, Špiro Lučić i Ivo Menzalinproglašeni krivima te su osuđeni na ukupno 16 i pol godina zatvora, no prizivni sud je naredio novo suđenje.

Ponovno suđenje za zločine počinjene u logoru Morinj kod Kotora započelo je u travnju ove godine na Višem sudu u Podgorici. Svi optuženi pripadnici bivše JNA, koje se tereti za mučenje zarobljenika s dubrovačkog ratišta 1991. i 1992. godine, odbacili su krivnju, no Državno  odvjetništvo ostalo je pri ranijoj optužbi da je u sabirnom centru Morinj kod Kotora počinjen ratni zločin i prema zarobljenicima i prema civilima.