Svijet SVE MLAĐI EKSTREMISTI

Učenici se vrijeđaju povicima 'Židove jedan'

Mnogobrojne udruge u Njemačkoj u srijedu su sa zaprepaštenjem reagirale na najnovija ispitivanja koja pokazuju drastično širenje mržnje prema strancima i antisemitizma među njemačkom mladeži

BERLIN - "Rasistička i antisemitska stajališta već su se odavno proširila i na najšire društvene slojeve", rekao je predsjednik Zajednice Turaka u Njemačkoj Kenan Kolat.

Time je reagirao na objavu rezultata istraživanja ministarstva unutarnjih poslova iz koje proizlazi da je svaki peti učenik u dobi od 15 godina "vrlo neprijateljski" raspoložen prema strancima koji žive u Njemačkoj, a njih 4,9 posto je i učlanjeno u neku od radikalno desnih udruga.

Potpredsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Dieter Graumann je, ocijenivši rezultate istraživanja "odvratnima", dodao i da "otrježnjuju". "Ne trebamo se čuditi ako znamo da je povik 'Židove jedan' među mladima postao jedna od najčešćih uvreda", rekao je Graumann, zatraživši od političara da se više ulaže u programe prevencije u njemačkim školama.

Predstavnci stranaka Zelenih i Ljevice u Bundestagu izrazili su čuđenje zbog "zgranutosti" ministra unutarnjih poslova Wolfganga Schaeublea rezultatima istraživanja.

"Nikoga tko se iole ozbiljnjije pozabavio tim problemom rezultati ne mogu iznenaditi", rekla je zastupnica stranke Ljevice i potpredsjednica Bundestaga Petra Pau.

Predstavnica stranke Zelenih za pitanje radikalne desnice Monika Lazar optužila je vladajuće kršćanske demokrate da su smanjenjem sredstava za projekte za suzbijanje desnog ekstremizma u školama pridonijeli pogoršanju stanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još