Svijet PROTESTANTSKI MARŠ

Kaos u Belfastu: ranjena 22 policajca

U sukobima prosvjednika i policije u Belfastu, uoči godišnje protestantske povorke, tijekom noći ranjena su 22 policajca, a prosvjednici su palili vozila i bacali molotovljeve koktele

Policija je odgovorila plastičnim mecima i vodenim topovima protiv skupine od oko 200 prosvjednika u katoličkim dijelovima zapadnog Belfasta, kazala je glasnogovornica lokalne policije.

Deseci tisuća protestanata u utorak planiraju marš kojim obilježavaju povijesnu pobjedu nad katolicima kojom je osigurana protestantska prevlast u Sjevernoj Irskoj i koji katolici doživljavaju kao provokaciju pa prolazak povorke kroz katoličke četvrti Belfasta često završava nasiljem.

Marš protestanata posvećen je sjećanju na engleskog kralja Williama III. Oranskog koji je pobjedom nad katoličkim kraljem Jamesom II. 1690. godine ponovo uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj.

Sporazumom iz 1998. stvoreni su temelji za podjelu vlasti i smanjen je intenzitet nasilja između lojalista protestanata koji žele da Sjeverna Irska ostane dijelom Velike Britanije i irskih nacionalista, većinom katolika koji žele njezino ujedinjene s Irskom.
Kaos u Belfastu
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još