Svijet POKOP U POTOČARIMA

Posmrtni ostaci 613 žrtava genocida ispraćeni u Srebrenicu

Posmrtni ostaci 613 žrtava genocida što su ga u srpnju 1995. godine na području Srebrenice nad Bošnjacima počinile snage bosanskih Srba pod zapovjedništvom Ratka Mladića ispraćeni su u subotu iz mrtvačnice u Visokom pokraj Sarajeva ka memorijalnom centru u Potočarima gdje trebaju biti pokopani 11. srpnja.

Reuters
Počast žrtvama na ulicama Sarajeva
Ispraćaje iz Visokog obavljen je uz vjerski obred i u nazočnosti više tisuća ljudi među kojima je bio i direktor Instituta za nestale osobe BiH (INO) Amor Mašović. Kazao je tom prigodom kako je ovo još jedan podsjetnik na razmjere zločina počinjenog prije šesnaest godina.

"Najstarija žrtva koju danas ispraćamo imala je 83 godine a svaka deveta žrtva zapravo je bila dijete i završila je u koloni za strijeljanje. Svaki dvadeset peti je muškarac stariji od 65 godina a među žrtvama je i Nezira Ibišević koja je u vrijeme kada je ubijena imala nepunih 20 godina", kazao je Mašović.

Kolona kamiona na putu iz Visokog, kao i prethodnih godina, prošla je središtem Sarajeva na kratko se zaustavivši pred zgradom Predsjedništva Bosne i Hercegovine te pred tržnicom Markale gdje se nalazi spomenik Sarajlijama ubijenim na tom mjestu u napadima srpskog topništva tijekom opsade grada od 1992. do 1995. godine.

Počast srebreničkim žrtvama na sarajevskim su ulicama molitvom i minutom šutnje odali brojni okupljeni građani a pred zgradom državnog predsjedništva i njegov član Bakir Izetbegović u čijoj su pratnji bili američka senatorica Jeanne Shaheen i američki veleposlanik u BiH Patrick Moon.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još