NOVA AFRIČKA DRŽAVA

Sjeverni Sudan priznao neovisnost Južnog Sudana

08.07.2011 u 20:35

Bionic
Reading

Sjeverni Sudan u petak je službeno priznao neovisnost Južnog Sudana, izvijestio je u programu državne televizije ministar Bakri Hasan Saleh

'Republika Sudan objavljuje da priznaje državu Južni Sudan od 9. srpnja', rekao je ministar Saleh. Južni dio zemlje od sjevernog bi se trebao odvojiti i postati neovisan od ponoći, u skladu s mirovnim dogovorom iz 2005. Sudan je time postao prva država svijeta koja je priznala Južni Sudan, svoju negdašnju naftom bogatu provinciju.

U međuvremenu, UN-ovo Vijeće sigurnosti u petak je jednoglasno usvojilo rezoluciju o osnivanju UN-ove misije za Južni Sudan koju će činiti 7000 vojnika, 900 civilnih pripadnika i stručnjaka zaduženih za doprinos u izgradnji zemlje, kao i za jamčenje sigurnosti.

Uoči potpisivanja deklaracije o neovisnosti Južnog Sudana, Vijeće sigurnosti 'ističe iznimno važnu ulogu UN-a u potpori koju će pružiti državnim vlastima, konzultirajući se s međunarodnim partnerima, a krajnji je cilj konsolidacija mira i sprečavanje ponovnog nasilja' u regiji.

Na referendumu u siječnju 99 posto stanovnika Južnog Sudana glasalo je za neovisnost. Referendum je bio dio mirovnog sporazuma iz 2005. godine, kojim je okončan višedesetljetni sukob sjevera i juga zemlje. Taj najdulji građanski rat u Africi odnio je dva milijuna života, ostavio za sobom samo bolest i glad, a vođen je prvenstveno zbog vjerskih, ideoloških i etničkih razlika, ali i zbog nafte. Sudan je do podjele bio najveća afrička država.