Svijet ZLOČINAC BEZ ZATVORA

Demjanjuk ostaje u staračkom domu

Muenchensko javno tužiteljstvo u petak je izvijestilo da odustaje od zahtjeva za ponovnim slanjem u zatvor bivšega čuvara nacističkog koncentracijskog logora Johna Demjanjuka, osuđenog u svibnju na izdržavanje petogodišnje kazne zatvora zbog upletenosti u ubijanje Židova

S obzirom na to da je regionalna bavarska vlada 91-godišnjeg Demjanjuka, podrijetlom Ukrajinca, u međuvremenu zbog bolesti smjestila u dom umirovljenika, a policija je potvrdila da je ondje dobro smješten, tužiteljstvo je ocijenilo da ne postoji opasnost od njegova bijega. Demjanjukov odvjetnik povukao je žalbu uloženu sudu nakon čitanja presude 15. svibnja. Sud je stoga odlučio da Demjanjuk može ostati u domu.

Nakon osamnaestomjesečnog procesa, sud u Muenchenu ustvrdio je da je Demjanjuk bio čuvar u poljskom koncentracijskom logoru Sobiboru, 1943. tijekom šest mjeseci. Za to je vrijeme ondje ubijeno 27.900, većinom nizozemskih Židova.

Demjanjuk je mogao dobiti zatvorsku kaznu od 15 godina, tužitelj je zatražio šest, a njegova obrana oslobađajuću presudu. Demjanjuk je, nakon protjerivanja iz SAD-a gdje je živio od pedesetih godina, tijekom sudskog procesa i istrage u zatvoru proveo dvije godine.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još