PROTJERIVANJE HUMANITARACA

Clinton: Bašir će biti odgovoran za 'svaku pojedinu smrt'

18.03.2009 u 13:56

Bionic
Reading

Sudanski predsjednik Omar Al-Bašir bit će odgovoran za 'svaku pojedinu smrt' koju izazove protjerivanje 13 inozemnih humanitarnih organizacija iz Sudana, upozorila je u utorak američka državna tajnica Hillary Clinton.

'To je grozna situacija koja će izazvati neizrecivu bijedu i patnje za ljude u Darfuru, posebno one u izbjegličkim logorima', rekla je Clinton, komentirajući nedavnu odluku Kartuma o protjerivanju stranih humanitaraca.

'Pravo pitanje jest koja se vrsta pristiska može izvesti na predsjednika Bašira i vladu u Kartumu kako bi razumjeli da će biti odgovorni sa svaku pojedinu smrt koja se dogodi u tim logorima', dodala je.

Clinton je najavila da Washington idućih dana namjerava imenovati posebnog izaslanika za Sudan.

'To što Bašir radi je katastrofa', rekao je u utorak glasnogovornik State Departmenta Robert Wood.

Međunarodni stručnjaci procjenjuju da je u Darfuru, regiji na zapadu Sudana, najmanje 200 tisuća ljudi ubijeno, a 2.7 milijuna prognano iz svojih domova. Sudanski režim minimalizira razmjere humanitarne krize u Darfuru, navodeći da je ubijeno 'samo' 10 tisuća ljudi.

U građanskom ratu u Darfuru, muslimanska vlada u Kartumu koristi vojsku i naoružane arapske nomade 'džandžavide' za protjerivanje i eliminaciju domorodačkog, crnačkog stanovištva, u borbi za zemlju i prirodne resurse. Na strani afričkih plemena u Darfuru bore se gerilci z Sudanskog osobodilačkog pokreta (SLM) i Pokreta za pravdu i jednakost (JEM).

Kartum je početkom ožujka protjerao međunarodne humanitarne organizacije, nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) podigao optužnicu i izdao uhidbeni nalog za sudanskog predsjednika Bašira zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti u Darfuru.