I JOSIPOVIĆ U POTOČARIMA

Obilježava se 16. godišnjica genocida u Srebrenici

11.07.2011 u 07:40

Bionic
Reading

U ponedjeljak se u Memorijalnom centru Potočari obilježava 16. obljetnica genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica, kao i ukop identificiranih žrtava genocida

11. srpnja 1995. godine probijena je obrana branitelja grada te je u Srebrenicu ušla vojska bosanskih Srba predvođena ratni zločincem Ratkom Mladićem. U tragediji koja se odvijala narednih dana ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Masakr je Međunarodni sud pravde okvalificirao kao genocid, a malu satisfakciju obiteljima žrtava svakako je donijelo, iako debelo zakašnjelo, uhićenje krvnika Ratka Mladića.

Također treba spomenuti da je konačno sramotna uloga nizozemskog bataljuna u događanjima tijekom genocida počela stavljati u pravi kontekst presudom kojom su proglašeni krivima za smrt triju Bošnjaka koje su bili dužni štititi, uostalom kao i ostale, a ne predati ih u ruke neprijateljske vojske, čiji će ih pripadnici, što je bilo sasvim izvjesno, ubiti.

Ove godine na obilježavanju 16. godišnjice masakra neće biti nikoga tko će predstavljati službeni Beograd, a u ime Hrvatske u Potočarima će u ponedjeljak biti predsjednik Ivo Josipović.