I TO SE DOGODILO

Rusi proglasili pivo alkoholom

08.07.2011 u 14:00

Bionic
Reading

Dosad bi vam u Rusiji, ako ste se kod konobara ili kod nekog u gostima izjasnili za alkohol, obično bili nuđeni votka, viski, konjak, absint i slične žestice. Pivo i razni pakirani kokteli zakonski su svrstavani u slaboalkoholna pića - valjda nešto između votke i bombonijera s rumom

No Duma je jučer prihvatila novi prijedlog zakona koji pivo privodi k istoj zakonskoj ravni s ostalim alkoholima pićima, čiju potrošnju ruske vlasti nastoje smanjiti sve drastičnijim mjerama. Odnedavno je, primjerice, zabranjena prodaja alkohola u razdoblju između 23 sata i osam ujutro.

U zemlji koja je do prije samo nekoliko godina dopuštala džambo plakate s kaubojima koji reklamiraju cigarete, sada je zabranjeno reklamirati i pivo, kao i sve ostale 'špiritne' tekućine. Nastoji se iskorijeniti i navada konzumiranja alkohola na otvorenome, pa vas sada milicija u parku ili na trgu može globiti za takvo ponašanje, iako se jedan ruski filmski megahit, 'Brat 2', prije desetak godina sprdao sa sličnim restriktivnim zakonom u SAD-u.

Novi zakon planira i upozorenja o štetnosti alkohola za zdravlje potrošača. Inače prilično popularni 'slaboalkoholni' kokteli s džinom i drugim žestokim pićima više se neće smjeti prodavati u bocama i limenkama većim od 330 mililitara. Predviđene su i novčane kazne za prodaju alkoholnih napitaka maloljetnicima.