ZATRAŽENA ISPRIKA PREMIJERA

Uhićen Cameronov 'Maček'

08.07.2011 u 11:22

Bionic
Reading

Andy Coulson, bivši direktor komunikacija britanskog premijera Davida Camerona, koji je u siječnju podnio ostavku zbog optužbi za hakiranje tisuća mobitela dok je bio urednik tabloida News of the World, uhićen je u petak u Londonu. Šef laburista Ed Miliband pozvao je Camerona da se ispriča zbog 'užasne greške u procjeni' prilikom zapošljavanja Coulsona

Britanski Guardian piše da je policija obavijestila Coulsona da će danas biti uhićen zbog sumnje da je znao ili naredio prisluškivanje razgovora tisuća osoba za vrijeme njegova uredničkog mandata u najtiražnijem britanskom tabloidu.

Tjednik News of the World godinama je presretao komunikaciju političkih i estradnih 'celebrityja', kao i žrtava zločina, kako bi prisluškivanjem osigurao skandalozne priče za porast tiraže. Tijekom istrage, koja je započela nakon što su neki od djelatnika britanske kraljevske obitelji posumnjali da im netko prisluškuje telefone, policija je pronašla gotovo četiri tisuće telefonskih brojeva poznatih osoba. Zasad, samo jedan novinar tog taboida  završio je u zatvoru.

Coulsonu su se u četvrtak javili istražitelji, koji su od njega zatražili da se u petak pojavi u policijsku postaju u centru Londona, gdje mu je najavljeno formalno saslušanje pod optužbom hakiranja.

Coulson je bio urednik u The News of the World od 2003. do 2007. Oduvijek je opovrgavao optužbe da je znao za masovna prisluškivanja koja su provodili novinari tog tabloida.

David Cameron u petak je ponovno branio svoju odluku da na čelo svog komunikacijskog tima, unatoč optužbama za hakiranje, angažira Andyja Coulsona.

Cameron je na konferenciji za novinare, sazvanoj povodom Coulsonova uhićenja, rekao da je smatrao da Coulson zaslužuje 'drugu šansu'. 'Postali smo prijatelji i mislim da je svoj posao obavio veoma učinkovito. Postao mi je prijatelj i to jop uvijek jest', rekao je Cameron.

Kada je u siječnju 2011. Coulsen podnio ostavku, David Cameron izrazio je žaljenje zbog takve odluke.

'Žao mi je što je odlučio podnijeti ostavku iako razumijem da je bio prisiljen na to zbog pritisaka na obitelj. Andy je obavljao posao s punom profesionalnošću, bio je briljantan član mojeg tima i pokazao vještinu i odanost. Može biti ponosan na ulogu koju je odigrao u osam mjeseci moje vlade', rekao je tada britanski premijer.

Murdoch gasi News of the World

Medijski magnat Rupert Murdoch najavio je gašenje najprodavanijeg britanskog tabloida News of the World. Taj očajnički potez rezultat je goleme afere u kojoj su novinari iz Murdochove novinarske ergele prisluškivali mobitele tisuća ljudi, uključujući javne osobe, ali i obitelji ratnih žrtava i ubijene britanske učenice Milly Dowler.

Nakon izbijanja skandala, milijuni čitatelja odrekli su se tabloida, a suradnju su otkazali i oglašivači. Ostarjelom tajkunu nije preostalo ništa drugo nego da zabije i posljednji čavao u novine stare 168 godina.

News of the World navodno je ugrozio Murdochove ambiciju preuzimanja satelitske televizije medija BskyB, za što još uvijek čeka odobrenje britanske vlade. Nagađa se i da Murdoch žrtvuje tabloid kako bi spasio Rebekah Brooks, bivšu glavnu urednicu News of the Worlda, sada direktoricu News Internationala, pod čijom su palicom prekršena sva pravila struke.

James Murdoch, sin Ruperta Murdocha koji vodi europsku podružnicu očevog medijskog imperija News Corporation, priopćio je da će posljednje izdanje News of the Worlda ugledati svjetlo dana u nedjelju. 'News of the World bavi se upozoravanjem drugih na njihovu odgovornost. Propustio je to učiniti kada je riječ o vlastitoj odgovornosti', poručio je Murdoch junior.

Neki od oko 200 šokiranih zaposlenika tabloida uvjereni su da Murdoch pokušava od kaznene odgovornosti spasiti Rebekah Brooks, inače prijateljicu britanskog premijera Davida Camerona, piše Guardian.

Cameron je, međutim, doveo u pitanje njezinu 'održivost' na mjestu direktorice News Internationala, s obzirom na najnoviji razvoj događaja i činjenicu da je ona bila urednica News of the Worlda kada je hakiran mobitel Milly Dowler.

Britanski premijer rekao je da postoje izvješća prema kojima je ona ponudila ostavku. 'U ovakvoj situacjiji, ja bih je prihvatio', dodao je.