U EGIPTU

Prosvjednici traže uvođenje civilnog braka

07.07.2011 u 21:09

Bionic
Reading

Nekoliko desetaka prosvjednika okupilo se u četvrtak ispred egipatskog ministarstva pravosuđa zahtijevajući uvođenje civilnog braka u zemlji gdje prevladava crkveni brak za muslimane kao i za koptske kršćane

Prosvjednici, među kojima su i muslimani i pripadnici koptske manjine, traže da sljedeći parlament koji bi trebao biti izabran u rujnu izglasa zakon kojim se uvodi civilni brak, zasad ograničen na dvonacionalne parove.

Civilni brak omogućio bi, po njima, rješavanje slučaja koptskih parova koji se žele razdvojiti, ali ne mogu jer im crkva zabranjuje razvod. Njihovo jedino rješenje je prijelaz na islam koji priznaje razvod.

Nedavni slučajevi promjene vjeroispovijesti, stvarne ili navodne, kako bi se dobio razvod, stvorili su veliku napetost između dvije zajednice, dok su kopti govorili o 'iznuđenim promjenama', muslimani su osuđivali slučajeve 'zatočenih žena' kako bi ih se spriječilo da promijene religiju.

U međuvjerskim sukobima 7. svibnja smrtno je stradalo 12 osoba nakon što su crkvu u Kairu napali muslimani koji su željeli osloboditi kršćanku za koju su rekli da je ondje drže protiv njezine volje jer želi prijeći na islam.