INTENZIVNIJA SURADNJA

Nijemci konačno potiču učenje svog jezika u Hrvatskoj

07.07.2011 u 14:26

Bionic
Reading

Gledajući u neposrednu budućnost hrvatsko-njemačke suradnje u europskom kontekstu, Njemačka namjerava još više razvijati suradnju s Hrvatskom. Njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj svoje će aktivnosti pritom osobito usmjeriti na nekoliko područja

Povodom okončanja pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, Njemačka je uputila najsrdačnije čestitke svim ljudima u Hrvatskoj.

Gledajući u neposrednu budućnost hrvatsko-njemačke suradnje u europskom kontekstu, Njemačka namjerava još više razvijati suradnju s Hrvatskom.

Njemačko veleposlanstvo u Hrvatskoj svoje će aktivnosti pritom osobito usmjeriti na sljedeća područja: korištenje iskustava novih njemačkih saveznih zemalja poput Brandenburga i Saske u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije. Njemačke savezne zemlje, koje su prije njemačkog ponovnog ujedinjenja bile dio DDR-a, a potom su u sastavu Savezne Republike Njemačke postale dijelom Europske unije, imaju golema iskustva u povlačenju sredstava Europske unije, kojima mogu pomoći Hrvatskoj da unaprijedi svoju sposobnost korištenja tih sredstava. Savezne zemlje Brandenburg i Saska već su započele ili će uspostaviti suradnju s Hrvatskom na područjima poljoprivrede, obnovljive energije te sanacije povijesnih urbanih cjelina; intenziviranje postojećih partnerstava i prijateljstava njemačkih i hrvatskih gradova i općina, kako u smislu pomoći u korištenju sredstava EU-a, tako i u poticanju kontakata među građanima, npr. u turizmu; intenziviranje suradnje njemačkih i hrvatskih sveučilišta u sklopu njihovih već postojećih partnerstava; daljnju potporu reforme hrvatskog pravosuđa, pri čemu će Njemačka nastaviti potporu stručnim savjetima; kampanju poticanja učenja njemačkog jezika, zajedno s austrijskim i švicarskim veleposlanstvom; 'Godina njemačkog jezika u Hrvatskoj 2011./2012.' naziv je projekta u predstojećoj školskoj/akademskoj godini kojom žele potaknuti mlade ljude u Hrvatskoj da uče njemački jezik.

Njemačko gospodarstvo svojim će iskustvom biti partner hrvatskom gospodarstvu potičući njegov razvitak i s obzirom na šanse koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, uključujući i korištenje sredstava iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije; organizaciju njemačko-hrvatske političke konferencije koja će se baviti najrelevantnijim aspektima pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji.