NJEMAČKA GA ODBACILA

'UN-ovo izvješće o socijalnoj politici je manjkavo'

06.07.2011 u 22:45

Bionic
Reading

Njemačka je u srijedu oštro uzvratila na izvješće Ujedinjenih naroda koje kritizira njemačke socijalnu, radnu i useljeničku politiku ocijenivši da je 'izvješće nerazumljivo i znanstveno manjkavo'

U dokumentu, koji je vidjela agencija Reuters, UN je rekao da je 'duboko zabrinut' zato što Njemačka nije primijenila preporuke koje joj je ta organizacija dala prije četiri godine.

'Kritike u preliminarnom UN-ovom izvješću velikim su dijelom nerazumljive i znanstveno manjkave', rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva rada i dodala da nema UN-ovih standarda na kojima bi se mogla temeljiti ocjene iz izvješća.

UN je ukazao na visoku nezaposlenost na području bivše istočne Njemačke, oko dvostruko višu u odnosu na zapad zemlje, i ocijenio da poslodavci i obrazovni sustav diskriminiraju imigrante. Pristup zaposlenju, sustavima socijalne zaštite i zdravstvenim uslugama među tražiteljima azila nije u skladu s međunarodnim standardima, kaže izvješće.

'Njemačka je u prošlosti napravila pozitivne korake u socijalnim pitanima koji su svjetski priznati', reklo je ministarstvo.

Njemačka je kritizirana i zato što nije provela sveobuhvatan programa protiv siromaštva a izvješće kaže da 13 posto njemačkog stanovništva živi u siromaštvu. Izvješće je također kritično glede malog broja žena koje su uspjele doći na više položaje u javnom i privatnom sektoru.

Njemačka je, međutim, dobila pohvale za reforme tržišta rada koje su dovele do najmanje stope nezaposlenosti u posljednjih 20 godina a koja sada iznosi sedam posto.