'SJEME JE BILO SUŠENO'

Egipat niječe odgovornost za E.coli

06.07.2011 u 22:42

Bionic
Reading

Egipat je u srijedu odbacio svaku odgovornost glede 'moguće kontaminacije' sjemena biljke pjeskavice (božji trn, grčko sijeno, lat. trigonella foenum graecum l.) smrtonosnom bakterijom Escherichijom coli od koje je u Njemačkoj i Francuskoj preminulo 50-ak ljudi

Egipatsko ministarstvo poljoprivrede da je priopćilo da je inkriminarana pošiljka izvezena u studenom 2009. i da je sadržavala sušeno sjeme spomenute biljke koja se koristi kao začin. 'Govoreći znanstvenim jezikom, bakterija nije mogla preživjeti na osušenoj površini od 2009. do lipnja 2011', stoji u priopćenju.

'Ako postoji sumnja da su sjemenke zaražene E. coli, to može jedino biti povezano s raznim postupcima pakiranja ili je krivnja u vodi koja se koristila za klijanje', dodaje se u priopćenju.

Europska unija je u utorak odlučila zatvoriti svoja vrata za svi sjeme iz Egipta. Odluka je donesena nakon što je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pozvala Europsku komisiju da poduzme 'sve napore' kako bi spriječila daljnju izloženost potrošača sumnjivom sjemenu i savjetovala je potrošačima da ne jedu klice ili proklijalo sjeme ako nije dobro skuhano.

'Analiza podataka iz epidemija u Njemačkoj i Francuskoj dovela je do zaključka da ih najvjerojatnije povezuje uvezeno sjeme pjeskavice, korišteno za uzgoj klica, koje je jedan njemački uvoznik uvezao iz Egipta', priopćila je EFSA. Više od 4.100 ljudi u Europi i Sjevernoj Americi bilo je zaraženo Escherichijom coli.