BEZ ODGOVORA O GRČKOJ I KHANU

Lagarde: gospodarska kriza još nije završena

06.07.2011 u 22:37

Bionic
Reading

Nova izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde, kazala je u srijedu da je globalno gospodarstvo i dalje slabo i neujednačeno, te da će glavni prioritet biti rješavanje dužničke krize u Europi i drugim zemljama

'Postoje mnoga pitanja koja treba rješavati, ta pitanja ne mogu čekati još jedne ljetne odmore. Imate pritisak gorućih pitanja vezanih s državnim dugovima ... to je šire od eurozone', rekla je Lagarde u Washingtonu, na svojoj prvoj konferenciji za novinare otkako je imenovana na čelo MMF-a. Japan i SAD također imaju briga oko duga, dodala je Lagarde.

Ona je rekla da, dok je globalna financijska kriza ublažena, 'neki mogu reći da se još uvijek nastavlja s obzirom da potencijal rasta nije obnovljen u mnogim zemljama, te s obzirom na činjenicu da je nezaposlenost još uvijek vrlo visoka u mnogim područjima'.

Lagarde, koja je na brifingu iznijela svoju viziju MMF-a, djelovala je kao da s lakoćom prihvaća svoju novu ulogu, miješajući smisao za humor i trezvene procjene izazova koji su pred Fondom, navodi The Wall Street Journal.

Lagarde je naslijedila Dominique Strauss-Kahna, koji je podnio ostavku u svibnju nakon optužbi za seksualno zlostavljanje u New Yorku. Ona je izbjegla niz pitanja novinara vezanih uz nastavak rasprave o Grčkoj, no poslala je jasnu poruku osoblju MMF-a u svjetlu ostavke Strauss-Kahna.

'Moramo zajedno povući naprijed instituciju i angažirati osoblje', rekla je direktorica MMF-a. Ona je odbila odgovoriti na niz pitanja koja okružuju njezina prethodnika, iako je istaknula važnost Strauss-Kahnova fokusiranja na zapošljavanje i socijalna pitanja tijekom mandata.