NOVA PRIJETNJA S ISLANDA

Vulkan Hekla mogao bi erumpirati

06.07.2011 u 19:18

Bionic
Reading

Vulkan Hekla, jedan od najaktivnijih na Islandu, mogao bi u svakom trenutku erumpirati, izvijestili su islandski geolozi, nakon promatranja kretanja magme po krateru

'Vulkan Hekla mogao bi u svakom trenutku erumpirati, no to ne znači da će se erupcija nužno dogoditi odmah', rekao je Pall Einarsson s Islandskog sveučilišta. Hekla je vulkan visok 1.491 metar, a od glavnoga grada Rejkjavika udaljen je oko 110 km. U zadnjih tisuću godina erumpirao je dvadesetak puta.

Drugi vulkanolog, Ari Trausti Gudmundsson je kazao kako smatra da će erupcija, ako se dogodi i bude slična četirima posljednjima, malo vjerojatno da će utjecati na odvijanje normalnog zračno prometa nad Europom. 'Naravno, sve ovisi o jakosti eurpcije, a to ne možemo predvidjeti', kazao je za France presse Gudmundsson.

Posljednja erupcija Hakle bila je 26. veljače 2000. Počela je samo sat i pol vremena nakon podrhtavanja tla, što je, kako je objasnio Einarsson neuobičajeno dugo za Heklu. 'Godine 1970. imali smo samo 25 minuta vremena prije erupcije', objasnio je znanstvenik. Glasnogovornik islandske civilne zaštite rekao je da geolozi pozorno prate situaciju, no da za sada nisu predviđene nikakve preventivne mjere.