Svijet KAŽE CAMERON

'I talibani bi mogli u afganistansku vladu'

Britanski premijer David Cameron u utorak je rekao kako bi afganistanski talibani mogli sudjelovati u budućoj vladi te zemlje, kao što u vladi Sjeverne Irske sudjeluju bivši gerilci, ali je istodobno upozorio one koji još nisu položili oružje da bi mogli biti i ubijeni

U izjavi zajedno s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu, Cameron je rekao da će Britanija pojačati pomoć Afganistanu iz kojega postupno povlači vojsku, a predstavljen je i novi plan britanskog obučavanja afganistanskih časnika.

'Vidio sam to u svojoj zemlji, u Sjevernoj Irskoj, ondje su ljudi koji su bili uključeni u ubijanje, bombaške napade na civile, policajce, vojnike pa čak i političare, a sad su i sami postali političari', rekao je Cameron.

'Ovu bitku gubite', rekao je gerilcima koji se bore protiv stranih snaga i Karzaijeve vlade još od svrgavanja talibana 2011.'Sve će više vaših prijatelja talibana ginuti, to će se nastaviti. Zato biste morali odustati i pridružiti se političkom procesu', rekao je.

Prošli je mjesec britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao kako je Britanija u kontaktu s talibanskim pobunjenicima u traženju političkoga rješenja za rat, ali nije odao pojedinosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još