AMNESTY INTERNATIONAL

Kina utišava Ujgure i dvije godine nakon prosvjeda

05.07.2011 u 13:48

Bionic
Reading

Kina je zatvorila desetke etničkih Ujgura koji su u zapadnoj pokrajini Xinjiangu govorili o neredima što su se ondje dogodili prije dvije godine, objavio je Amnesty International u utorak

U srpnju 2009. u Urumqiju, glavnome gradu pokrajine Xinjianga, izbili su neredi između većinskih Kineza Han i manjinskih Ujgura. U neredima je poginulo gotovo dvjesto ljudi.

Većina muslimana Ujgura koji govore turkijskim jezikom, Xinjiang smatra svojom domovinom i pati pod pekinškim režimom, piše Reuters.

Od ljeta 2009. Kina je pogubila deset osoba koje smatra krivima za poticanje nereda, a zatvorila je i procesuirala stotine drugih. Pojačane su i snage sigurnosti, kažu i državni mediji i strane skupine za zaštitu ljudskih prava.

U lipnju je Kazahstan izručio jednog ujgurskog učitelja koji je od Ujednjenih naroda dobio status izbjeglice i Kina će mu suditi za terorizam, zbog čega raste zabrinutost da će ga u Kini mučiti te da su optužbe izmišljene.

'Vlada još guši razgovor o srpnju 2009, ali i služi se svojim utjecajem izvan granica da takve ušutka', rekao je Sam Zarifi, direktor Amnestyja za područje Azije i Tihog oceana:

'Generalni trend prema represiji vidimo diljem Kine, a osobito je naglašen u Xinjiangu gdje je ujgursko stanovništvo u vlastitoj domovini postalo manjina.'

U Kini upravo traje velika kampanja protiv aktivista za ljudska prava. Mnogi Ujguri zatvoreni su jer su sa stranim novinarima razgovarali o događajima prije dvije godine ili jer su na ujgurskim internetskim stranicama o tome raspravljali.