GRUBIŠA O PADU SCHENGENA

'Razvijene zemlje EU-a zahvaćene su panikom i egoizmom'

05.07.2011 u 12:19

Bionic
Reading

Danska je još jedna u nizu zemalja Europske unije koja je ponovno uvela carinsku kontrolu na svojim granicama te je tako napustila schengensku zonu. Kako kaže, na taj način želi smanjiti rastući kriminal i ilegalnu imigraciju. Profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba smatra da je to tipičan primjer soliranja razvijenih zemalja zahvaćenih panikom i egoizmom

Nakon Njemačke, Francuske i Italije, Danska je još jedna u nizu zemalja Europske unije koja je ponovno uvela carinsku kontrolu na svojim granicama, te je tako napustila schengensku zonu. Kako kaže, na taj način želi smanjiti rastući kriminal i ilegalnu imigraciju. Prilično čudna metoda s obzirom na to da će carinske kontrole biti nasumične, a putovnice se neće provjeravati, što ostaje u skladu sa Schengenom. Ne zaboravimo ni ovo: Danska već ima najstrože protuimigracijske zakone u Europi.

Profesor Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba smatra da argumentacija o narušenoj sigurnosti uopće ne drži vodu, već da se radi o tipičnom primjeru soliranja razvijenih zemalja zahvaćenih panikom i egoizmom te gubitkom vizije.

Grubiša nadalje vjeruje da spekulacije o urušavanju Schengena i krizi eurozone ne prijete dezintegracijom Europske unije u cijelosti, ali prijete tim društvima.

Schengenski sporazum

Schengenski sporazum je 14. lipnja 1985. potpisalo pet europskih država: Belgija, Francuska, Njemačka, Luksemburg i Nizozemska. Prema ovom sporazumu, dogovoreno je postupno ukidanje unutarnjih graničnih kontrola između država potpisnica te uvođenje slobode kretanja za sve fizičke osobe - državljane država potpisnica Sporazuma, država članica EU-a ili trećih zemalja unutar granica obuhvaćenih sporazumom. Do danas su ovaj sporazum prihvatile sve članice Europske unije, uz iznimku Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, kao i Island, Norveška i Švicarska. U slučaju Bugarske, Rumunjske i Cipra on se još ne primjenjuje u potpunosti.

'Ta društva se ne znaju nositi s problemima niti igrati po pravilima koja su ona nametnula. Stoga smatram da se ovdje radi o tzv. krizi vodstva. Naime, u većini zemalja na vlasti su konzervativne vlade u kojima je došlo do gubitka vizije zbog mediokriteta, a u tu sliku se savršeno uklapa i naša vlada', rekao je Grubiša u razgovoru za tportal.

Grubiša smatra da će Schengen preživjeti dok na Hrvatsku dođe red, ali svakako mora doživjeti određene preinake.