BIVŠA PREMIJERKA ISUKALA KANDŽE

Timošenko izluđuje mladog, neiskusnog suca

05.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Na početku vjerojatno najvećeg suđenja u modernoj povijesti Ukrajine, donedavna premijerka te zemlje Julija Timošenko zauzela je u Kijevu ratoboran stav na granici incidenta

Odbija ustati pred mladim i neiskusnim sucem Rodionom Kirejevom optužujući ga da je pijun predsjednika Viktora Janukoviča koji ju želi ukloniti u maniri Staljinovih čistki iz 30-ih godina. Istovremeno raznolikim kanalima pokušava na svoju stranu pridobiti svjetsku javnost.

Premda klevetačka halabuka, podlosti i najteže optužbe već godinama frcaju iz ukrajinskog političkog života (u kojem ne fali ni skandaloznih medijskih kampanji ni masovnih zastupničkih šaketanja u parlamentu), ovog puta je drukčije.

Timošenko se nalazi na sudu, mogla bi, osim političke moći, izgubiti i slobodu - i to na sedam do deset godina. Bez mogućnosti uvjetne kazne. A pitanje je bi li i poslije odsluženja bila puštena, s obzirom na praksu u istočnoslavenskim zemljama. Primjerice, proces protiv Mihaila Hodorkovskog u susjednoj je Rusiji pokazao da se protiv razvlaštenog pretvorbenog oligarha (a iz pretvorbenog miljea potječe i Timošenko) uvijek može otvoriti neki novi slučaj. Ruka pravde ili politički montirani proces – to su debate koje mogu trajati desetljećima i pritom biti iskorištavane u dnevne političke svrhe. Hodorkovskome i njegovom partneru Platonu Lebedevu zasad nisu puno pomogle.

No Timošenko nije optužena za neke stare prijestupe. Tereti je se da je 2009. godine kao premijerka prekoračila svoje ovlasti potpisavši s ruskim kolegom Vladimirom Putinom štetan ugovor o tranzitu ruskog zemnog plina prema zemljama zapadne Europe. Tužiteljstvo tvrdi da je Ukrajina tim poslom ostala oštećena za 440 milijuna dolara. Ugovor je bio sastavljen nakon nekoliko godina tzv. plinskih ratova između Ukrajine i Rusije.

U njima je Ukrajina, tada na rubu bankrota uslijed globalnog financijskog kolapsa, izvukla deblji kraj iz okršaja s ‘velikom sestrom’. Pritom je i Europska unija pokazala svoje drugo lice. Naglo je izgubila simpatije za liberalnu, novu, prozapadnu Ukrajinu, nakon što je prkos Kijeva Moskvi usred zime ugrozio temperaturu radijatora u europskim domovima. Bruxelles odjednom više nisu zanimala desetljetna ukrajinska nastojanja da se ‘otrgnu iz ruskog zagrljaja’ te je oštro poručio Kijevu neka izvoli hitno riješiti problem.

Optužena Timošenko zasad se bori kao lavica. Pritom se, kažu svjedoci, manje obraća sudu, a više javnosti putem medija koji prate suđenje. Suca Rodiona Kirejeva, koji izgledom urnebesno podsjeća na svjetski popularnog mladog čarobnjaka, ismijava kad stigne. Nakon dva ročišta, suđenje praktički još uvijek nije ni počelo.

Nesumnjivo je Kirejev, kojeg su u Ukrajini odmah prozvali Harryjem Potterom, već mnogo puta prokleo trenutak u kojem je njega dopalo predsjedavati ovim procesom’, javlja ruski NTV, dodajući da 31-godišnji sudac doslovno dobije tikove kad se mora razgovarati sa 50-godišnjom svrgnutom vladaricom: ‘Ako je prvih dana obamro od nesnosnih vrućina, sada ga do mahnitosti dovodi Julija Timošenko svojim jezuitskim ponašanjem.’

Ova izrazito kontroverzna državnica nastoji na sve načine omesti početak suđenja, pa je tako sada dovela novog odvjetnika kako bi dobila odgodu dok se čovjek se ‘upozna s procesom’. Vjerojatni cilj joj je odložiti presudu do parlamentarnih izbora dogodine: kad bi uspjela osvojiti dovoljno glasova u Verhovnoj radi, mnogo bi je teže bilo strpati iza rešetaka.