BACANJE CIPELA I UHIĆENJA

Prvo Bushevo predavanje obilježili prosvjedi

18.03.2009 u 08:18

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik George W. Bush u utorak se pridružio svojim brojnim kolegama, nekadašnjim državnicima koji krstare svijetom držeći predavanja, održavši svoj prvi govor nakon odlaska s dužnosti na skupu u organizaciji gospodarske komore kanadskog grada Calgaryja.

Pri dolasku na skup u Telus Convention Centru u Calgaryju, Busha je dočekala poznata kulisa, 200 do 300 demonstranata s transparentima, koji su tražili da se bivšem predsjedniku onemogući predavanje.

"Ne zločinima SAD protiv čovječnosti", "Optužite Busha za ratne zločine" i "Kanada nije Busheva zemlja", bili su neki od transparenata na prosvjedu.

Prosvjed je kontroliralo 60 policajaca, a najmanje četiri prosvjednika su uhićena. Prosvjednici su vikali i bacali cipele na oko 1.500 pripadnika kanadske poslovne elite dok su dolazili na predavanje bivšeg američkog predsjednika, izvijestila je kanadska televizija CTV.

Na skup se ulazilo s plaćenim ulaznicama od 400 kanadskih dolara (1.800 kuna), a novinari nisu pozvani.

Kanadski i američki mediji su izvijestili da Bush u govoru nije kritizirao administraciju Baracka Obame, već da je svome nasljedniku poželio uspjeh.

"Neću trošiti vrijeme kritizirajući ga. Ima obilje kritičara u političkoj areni. Mislim da je vrijeme da bivši predsjednik ode s pozornice i dopusti sadašnjem predsjedniku da rješava svjetske probleme", rekao je Bush. "On zaslužuje moju šutnju, Ako želi pomoć može me nazvati", dodao je.

Njegovi su komentari u suprotnosti s izjavama bivšeg potpredsjendika Dicka Cheneyja, koji je u nedjelju u intervjuu za CNN oštro optužio Obamu da izlaže SAD opasnosti novih terorističkih napada, jer odbacuje metode bivše administracije u borbi protiv terorizma.