Svijet RATNI SUKOBI

U Šri Lanki ubijeno više stotina djece

  • Autor: Hina
  • 18.3.2009 7:47:01
  • 18.3.2009 7:44:46

Više stotina djece ubijeno je u Šri Lanki, a velik je broj ranjenih u sukobima između vlade i tamilskih separatista, rekao je u utorak dužnosnik UNICEF-a koji je upozorio i na opasnosti od bolesti i neishranjenosti.

"Djeci i njihovim obiteljima u područjima sukoba prijeti smrt od bolesti i neishranjenosti", rekla je direktorica zaklade Ujedinjenih naroda za djecu Ann Veneman u priopćenju.

"Humanitarne organizacije moraju hitno i dobiti siguran pristup toj zoni i civilima se mora omogućiti kretanje prema sigurnim zonama gdje je humanitarna pomoć lako dostupna", dodala je.

Prava djece zarobljene u sukobu moraju se poštivati i treba poduzeti sve mjere izbjegavanja civilnih žrtava, istaknula je Veneman.

U Colombu je Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) upozorio na brzo pogoršanje humanitarnog stanja za civile koji žive na teritoriju u rukama pobunjenika u kojim postoji stalna opasnost od epidemija.

"To je područje svakog dana bombardirano, a nedostatak vode i sanitarnih postrojenja stanovništo izlažu opasnosti", naglašava ICRC u priopćenju.

Vlada Šri Lanke drži da se 70.000 civila nalazi u sjeveroistočnom dijelu otoka u kojem se bori 500 pobunjenika Oslobodilačkih tigrova tamilskog Elama (LTTE).
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još