NABUJALI YELLOWSTONE

Naftna katastrofa Exxona šokirala Montanu

04.07.2011 u 15:51

Bionic
Reading

Naftna mrlja u rijeci Yellowstone u američkoj saveznoj državi Montani kreće se prema Sjevernoj Dakoti, a šokirani stanovnici okolnih područja traže pojačano angažiranje vlade oko nadzora sanacije katastrofe koju je prouzročilo puknuće podzemnog naftovoda tvrtke ExxonMobil

Više od 120 ljudi bilo je angažirano na čišćenju naftne mrlje u nedjelju navečer, izjavio je Jeffers. No lokalni dužnosnici kažu da je zbog riječne bujice samo nekolicina timova postavljala upijajuće štitnike i krakove za zaustavljanje širenja nafte kroz rukavce rijeke između Billingsa i Laurela. U nekim područjima, stanovnici su uočili da se mrlja kreće ispod štitnika i nastavlja put nizvodno kroz zamućenu rijeku.

Jeffers kaže da je najveći dio naftne mrlje skoncentriran na udaljenosti od oko 16 kilometara od mjesta nesreće, a timovi Exxona nadlijetali su područje kako bi ustanovili razmjere katastrofe koja je zadesila Montanu u petak navečer.

Brian Schweitzer, guverner Montane, ne slaže se s procjenama da se nafta uglavnom zaustavila oko mjesta havarije. 'Nitko ne može definitivno reći, još je prerano. Trebaju na čamci na rijeci', rekao je guverner. U ovom trenutku, prerizičan je izlazak čamaca na rijeku Yellowstone.

Prema nekim izvorima, mrlja je viđena i na udaljenosti od oko 160 kilometara, u blizini grada Hysham, rekao je upravitelj okruga Yellowstone Bill Kennedy.

Iako se mrlja nalazi nizvodno od čuvenih ribnjaka i nacionalnog parka Yellowstone, neki dužnosnici zabrinuti su zbog potencijalno negativnog učinka na turizam u Montani, državicu s manje od milijun stanovnika, koju godišnje 'vižita' oko 11 milijuna posjetitelja.

'Naše rijeke uzimamo veoma ozbiljno. Nećemo dopustiti da ova katastrofa utječe na industriju pastrva u Montani, vrijede 400 milijuna dolara ', rekao je Schweitzer.

Demokrat Schweitzer rekao je da američka Agencija za zaštitu okoliša surađuje s državnim agencijama kako bi istražila uzrok izljeva nafte. Testirat će se kvaliteta zraka, vode i tla, a očekuje se da Exxon nadoknadi štetu i financira sanaciju naftne mrlje.