Svijet BLAGO VRIJEDNO MILIJARDE

Policija čuva otkrivene tone zlata i dijamanata

Indijski istraživači planiraju otvoriti posljednji trezor ispod hinduističkog hrama na jugu Indije dok policija čuva svetište u kojem je otkriveno blago vrijedno milijarde dolara

Blago se sastoji od zlatnog i srebrnog nakita, predmeta od zlata i dragog kamenja a njegova vrijednost, koja se okvirno procjenjuje na više od 11 milijarda dolara, bit će točno određena kad ga pregleda Indijski zavod za arheologiju.

Hram posvećen bogu Višni podignuo je prije više stoljeća kralj Travankora a darovi vjernika čuvani su otad u podzemnim sobama.

Istraživači su u posljednjih tjedan dana ušli u pet od šest tajnih podzemnih komora prepunih dragulja koji tamo leže netaknuti stotinama godina.

Svetište je smješteno u Thiruvananthapuramu, glavnom gradu južne indijske države Kerali.

Mediji izvještavaju da su vreće pune dijamanata i tona zlatnika i nakita pronađene u trezorima hrama kraljevske kapele bivših vladara Travankora.

Trgovci koji su prolazili kroz grad, koji je stoljećima bio na križanju trgovačkih puteva, također su ostavljali darove u svetištu kako bi osigurali milost vladara i božanski blagoslov.

Indijski intelektualci traže da se blago iskoristi za javno dobro dok vlasti navode da će poštivati odluku Vrhovnog suda prema kojoj je blago vlasništvo hrama kojim upravlja kraljevska obitelj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još