Svijet VOJSKA PODRŽALA RAJOELINU

Oporbeni vođa preuzeo vlast u Madagaskaru

Vođa oporbe Madagaskara Andry Rajoelina smatra se predsjednikom prijelazne vlade prije predsjedničkih izbora koji će se održati u roku od 24 mjeseca, rekao je on u utorak za francusku informativnu tv-mrežu LC

ANTANANARIVO - "Predsjednik Ravalomanana je dao ostavku, premijer i njegova vlada su dali ostavke. Ja vodim prijelaznu vladu koja priprema prijevremene predsjedničke izbore koji će se održati za 24 mjeseca. Možete me zvati predsjednikom", izjavio je Rajoelina.

On je u utorak navečer dobio ovlasti vojske Madagascara, kojoj je nekoliko sati ranije predsjednik Marc Ravalomanana, prisiljen na ostavku, povjerio upravljanje poslova.

Madagskarski predsjednik Marc Ravalomanana u utorak je vlast predao oružanim snagama, otvorivši put oporbi da preuzme upravljanje zemljom nakon višemjesečne borbe za vlast.

"Možemo reći da smo slobodni. Čeka nas mnogo posla. To je put kojim Madagaskar mora poći", rekao je 34-godišnji Rajoelina preuzimajući urede bivšeg predsjednika u središtu grada.

Afrička unija, koja se protivi svakoj neustavnoj promjeni vlasti na kontinentu koji i predobro poznaje posljedice krvavih ustanaka, objavila je da vojska ne bi trebala predati vlast oporbi. Neke strane sile, uključivo i Europsku uniju, upozorile su da će obustaviti pomoć svakom tko na vlast dođe silom.

Oporbeni dužnosnici rekli su na svečanosti Rajoelinova ulaska u Ravalomananinu predsjedničku palaču u središtu grada da će raspisati izbore u roku od 24 mjeseca i promijeniti ustav kako bi stvorili "Četvrtu republiku".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još