INICIJATIVA PORTUGALA

'EU mora ponovno razmotriti odnose s Izraelom'

17.03.2009 u 23:36

Bionic
Reading

Portugal je ocijenio u utorak u pismu upućenom svojim europskim partnerima da Europska unija mora ponovno razmotriti svoje odnose s Izraelom ako ta zemlja ne pokaže jasan angažman prema mirovnom procesu

LISABON - "Politika buduće vlade Izraela prema mirovnom procesu za sada nije jasna. Upravo zato mislim da sada moramo uputiti jasnu poruku o našim očekivanjima", piše portugalski ministar vanjskih poslova Luis Amado u pismu upućenom i visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani.

"U prosincu 2008. smo odlučili pojačati odnose s Izraelom. Portugal je bio sklon toj odluci. Danas se nadamo okončanju širenja naselja i jasnom angažmanu prema mirovnom procesu, ili moramo ponovno razmotriti to pitanje", nastavio je šef portugalske diplomacije.

U svom pismu Amado pozdravlja "jasnu namjeru Palestinske samouprave da poštuje preuzete obveze" od početka mirovnih pregovora u Annapolisu u studenom 2007.

U ponedjeljak je jordanski kralj Abdulah II., čija je zemlja potpisala mirovni sporazum s Izraelom, ocijenio tijekom službenog puta u Portugal da postavljanje nove vlade u Izraelu ne bi trebalo poslužiti kao isprika za kašnjenje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora.