ZVIŽDAČ BRADLEY MANNING

'Zlostavljali su me u vojsci jer sam gay'

04.07.2011 u 13:33

Bionic
Reading

Nove zabilješke iz online konverzacije između jednog gay aktivista i Bradleyja Manninga, američkog vojnika osumnjičenog za odavanje diplomatskih tajni WikiLeaksu, potvrđuju da je Manning bio žrtva zlostavljanja u vojsci zbog svoje seksualnosti, piše britanski Guardian

Weblogovi iz 2009. koje je Manning pisao u Fort Drumu, u američkog saveznoj državi New York, gdje je bio na pripremama za odlazak u Irak kao obavještajni analitičar, pružaju uvid u njegova razmišljanja u vrijeme kada je kontaktirao WikiLeaks.

Pod pseudonimom Bradass87, Manning je koristio AOL-ov messanger za razmjenu nekoliko konverzacija sa 19-godišnjim Zacharyjem Antolakom, koji je živio u blizini Chicaga. Antolak je odabrao ženski identitet na internetu, pod pseudonimom ZJ Antolak.

U weblogovima, koji su tek sada javno objavljeni, Manning opisuje ZJ-u zlostavljanje koje je trpio kao gay osoba u vojsci pod diskriminirajućom politikom koja se pod geslom 'ne pitaj, ne govori' provodi prema gay vojnicima. Iako je pokušao sakriti svoju seksualnu opredijeljenost, ostali u njegovom vodu uskoro su ga razotkrili.

'Trebalo im je nešto vremena, ali počeli su me kužiti, šaleći se na moj račun, bili su i nasilni, uznemiravali su me, a došlo je i do jednog ili dva fizička napada', napisao je Manning.

Prepisku je prvi objavio Steve Fishman, novinar magazina New York, koji je za posljednje izdanje tiskovine sastavio Manningov profil.

Novi materijal pridonosi boljem razumijevanju Manninga, koji je proveo više od godinu dana u vojnom zatvoru čekajući na suđenje pod optužbom da je poslao tisuće povjerljivih dokumenata i videosnimki WikiLeaksu. Manning je postao osoba od 'općeg interesa' u SAD-u, a pred vojnim zatvorom u Fort Leavenworthu u Kanzasu, gdje je smješten, redovito se održavaju prosvjedi.

U prepisci, Manning je obznanio ZJ-u da je isprva bio šokiran životom u vojsci.

'Voska je uzela mene, web developera, i ubacila me u rigidan raspored, odvojila me od mojeg digitalnog 'ja'', napisao je Manning. 'Vojska me bacila u šume Missourija na 10 tjedana sa starom M-16-icom, opremom iz Reaganove ere sa 50 ljudi iz krajeva poput Teksasa, Alabame, Georgije i Mississippija … Užitak. U što sam se to, dođavola, upustio?'

U listopadu 2009. Manning je poslan u Forward Operating Base Hammer, 70-ak kilometara od Bagdada, gdje mu se još više pojačao osjećaj izoliranosti. 'Užasno je stresno, samotno', napisao je.

Za potrebe članka, novinar Fishman razgovarao je sa savjetnikom koji se susreo s Manningom u studenom 2009. Na tim sastancima razgovarali su o do tada nepoznatom incidentu, kada se Manning, čini se, osjećao odgovornim za jednu operaciju američke vojske koja je rezultirala smrću civila u Iraku.

Manning je rekao savjetniku da je pokušavao saznati zašto su dvije grupe Iračana bile u tom području, kamo je poslana američka jedinica. Manning je naknadno saznao da je ubijen muškarac koji je s njima bio u kontaktu. Savjetnik kaže da je Manning bio 'veoma, veoma tužan' i tvrdi da je Manning razgovarao o željenoj promjeni spola.

U prethodno objavljenim weblogovima Manning je izrazio ljutnju na nadređene zbog očiglednog manjka brige za iračke civile.