TALIJANSKI POLICAJCI IZVUKLI DEBLJI KRAJ

Oko 200 ozlijeđenih u prosvjedima zbog gradnje pruge

04.07.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Više od 180 policajaca i prosvjednika u nedjelju je ozlijeđeno tijekom prosvjeda protiv gradnje tunela za prugu vlakova velikih brzina koja treba povezati Italiju i Francusku

Prvotno mirnoj prosvjednoj povorci u području Val di Suse kod Torina pridružilo se oko 6.000 ljudi, rekla je policija. Sukobi su izbili kod mjesta gradnje gdje su prosvjednici bacali kamenje i petarde, a policija odgovorila suzavcem.

U sukobima je ozlijeđeno najmanje 188 policajaca te nekoliko prosvjednika i radnika na gradilištu. Nekoliko je ljudi ozlijeđeno u sličnim sukobima ranije ovoga tjedna. Policija je uhitila pet osoba i pokušala rastjerati prosvjednike no neki su uspjeli probiti ogradu gradilišta.

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano objavio je izjavu u kojoj je osudio napad na policiju i rekao da nasilni pojedinci koji su se infiltrirali među prosvjednike neće biti tolerirani.

Stanovnici doline se snažno protive projektu vrijednom 15 milijardi eura koji podržavaju vlada i lokalne vlasti i tvrde da će naštetiti okolišu i narušiti krajolik. Pokret protiv gradnje željezničke veze prerastao je lokalne okvire i pridobio potporu od anarhističkih do katoličkih skupina.