Svijet SUSRET MERKEL - PAHOR

Njemačka za hitno osnivanje Ahtisaarijeve skupine

Njemačka i Slovenija zauzimaju se za što brže rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora, a Slovenija se nada rješenju uz pomoć Europske unije, priopćeno je nakon susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i slovenskog premijera Boruta Pahora u utorak u Berlinu

BERLIN - "Problem mora biti riješen: što prije, to bolje", rekla je Merkel nakon razgovora s Pahorom. Ona je poduprla osnivanje radne skupine Europske unije s bivšim finskim predsjednikom Marttijem Ahtisaarijem na čelu koji bi posredovao u rješenju spora o granici između Hrvatske i Slovenije.

"Želim još jednom naglasiti kako Njemačka izričito podupire osnivanje stručne posredničke skupine s Ahtisarijem na čelu. To je ispravan put za pronalaženje konačna rješenja, odnosno za plodonosnu suradnju zemalja EU-a s Hrvatskom", rekla je Merkel, naglasivši kako konačno rješenje sukoba mora zadovoljiti obje strane.

Slovenski premijer Pahor, koji je u utorak boravio u prvom službenom posjetu Berlinu, također je izrazio nadu da će spor biti riješen što prije te da je uspjeh posredovanja "i u slovenskom interesu".

"Pravi koraci moraju biti učinjeni što prije", rekao je Pahor. Izrazio je uvjerenje da će EU posredovati u rješenju spora.

"Spremni smo za posredovanje EU-a jer smatramo da se rješenje spora ne smije odugovlačiti", zaključio je Pahor.

Pahor se uoči sastanka s kancelarkom Merkel susreo i s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frank-Walterom Steinemeierom, s kojim je također razgovarao o hrvatsko-slovenskom sporu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još