GOLOBIČEVO UPOZORENJE

'Pahorov spin otvara vrata pobjedi desnice'

01.07.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Slovenska stranka Zares, koja je početkom tjedna napustila vladajuću koaliciju, smatra da se preostala dvostranačka vlada Socijalnih demokrata (SD) i Liberalnih demokrata (LDS) ne može održati do idućeg proljeća ako je i dalje bude vodio Borut Pahor, naveo je u petak u razgovoru za portal 'Siol' njen predsjednik Gregor Golobič

'Fraze o održavanju vlade do proljeća kako bi se na kontroliran način došlo do prijevremenih izbora nemaju nikakva realnog utemeljenja i sumnjam da će netko nasjesti takvom spinu', rekao je Golobič u razgovoru za Siol, informativni portal slovenskog telekoma.

Dodao je da njegovi dojučerašnji koalicijski partneri izjavama o manjinskoj vladi, koja će omogućiti da se prijevremeni izbori održe u proljeće iduće godine, samo prikrivaju nespremnost da dođe do temeljite rekonstrukcije vlade kakvu je i sam predlagao, a uključivala bi i odlazak predsjednika vlade Boruta Pahora.

Pahorova nespremnost da pristane na takvo rješenje koje bi pomoglo konsolidaciji stranaka lijevog centra otvara vrata za pobjedu desnice i ponovni dolazak na vlast prijašnjeg premijera Janeza Janše čija je vlada 'katastrofalno vodila Sloveniju', naveo je u razgovoru Golobič.

Dodao je kako bi prijevremene izbore na miran i kontroliran način bilo moguće izvesti samo uz odgovarajuće ustavne promjene, te da zastupnici stranke Zares neće na jesen glasovati za nove ministre u Pahorovoj manjinskoj vladi, kada do glasovanja dođe.

Štoviše, Golobič je najavio da će ovog mjeseca ostavku na mjesto predsjednika parlamenta dati i Pavel Gantar, član stranke Zares.

Izbor novog predsjednika parlamenta na određeni će način biti i glasovanje o tome tko u parlamentu podržava sadašnju manjinsku vladu jer za to treba dobiti apsolutnu natpolovičnu većinu od 46 od 90 glasova zastupnika koliko ih parlament ima, rekao je Golobič u razgovoru za portal Siol, dodajući da ne sumnja u to da će Pahorov kandidat dobiti potrebnu većinu.