UDAR GROMA U FRANCUSKOJ

Strauss-Kahn: Od zatvora do Elizejske palače?

01.07.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Vijest da bi optužbe protiv Dominiquea Strauss-Kahna (poznatog i kao DSK), bivšeg predsjednika Međunarodnog monetarnog fonda, mogle biti odbačene kao neutemeljene, zatekla je Francuze i probudila nade onih koji žele njegov povratak u politiku uoči predsjedničkih izbora 2012.

Podsjetimo, New York Times danas piše da bi Strauss-Kahn mogao biti oslobođen i pušten iz kućnog pritvora jer tužitelji ne vjeruju u navode 32-godišnje hotelske sobarice. Sumnjaju da im je lagala i sumnjiče je za upletenost u kriminal poput trgovine drogom i pranja prljavog novca. Nekoliko ljudi na njezin je račun u zadnje dvije godine položilo ukupno 100.000 dolara, a navodno je lagala i oko svojeg zahtjeva za azil u SAD-u, gdje živi od 2002.

'Rehabilitacija' uz čist obraz

Saveznici Strauss-Kahna, koji je bio vodeći kandidat oporbenih socijalista za predstojeći rat s aktualnim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, smatraju da njegova politička karijera može biti spašena i da on može odigrati ključnu ulogu u izbornoj kampanji.

Čak i prije sudskog ročišta u New Yorku u petak, na kojem će Strauss-Kahnu možda biti ukinut kućni pritvor, socijalisti su izrazili zadovoljstvo viješću da njujorški tužitelji ozbiljno sumnjaju u vjerodostojnost sobarice koja ga je optužila za seksualni napad.

Socijalistički parlamentarac Jean-Marie Le Guen, bliski suradnik Strauss-Kahna, izrazio je 'veliku radost' zbog novog razvoja događaja, napominjući da je to 'kraj noćne more' za bivšeg šefa MMF-a koji će sada biti 'prisutan u predsjedničkoj kampanji'. Le Guen kaže da je prerano prognozirati hoće li Strauss-Kahn ostati u utrci za predsjednika Francuske, no sigurna je njegova 'rehabilitacija'.

Francuski socijalisti ovog su tjedna pokrenuli stranačke predizbore za predsjedničkog kandidata, računajući da je Strauss-Kahnova politička karijera gotova. Kandidati se moraju izjasniti u razdoblju od iduća dva tjedna, a glasovanje će biti u listopadu. Sada su se začuli i prvi zahtjevi da se predizbori suspendiraju u slučaju da Strauss-Kahn uspije dokazati 'čist obraz'.

'Udar groma' za Jospina

Martine Aubry, bivša predsjednica socijalista koja je namjeravala podržati Strauss-Kahna prije njegova uhićenja u New Yorku, ovog tjedna objavila je vlastitu kandidaturu na stranačkim predizborima. 'Nadam se da će američki pravosudni sustav utvrditi kompletnu istinu i dopustiti Dominiqueu da se izbavi iz ove noćne more', rekla je Aubry nakon vijesti o velikoj obratnici u procesu koji je posljednjih tjedana zaokupljao svjetske medije. Odbila je, međutim, komentirati svoju kandidaturu, kao i potencijalnu suspenziju predizbora.

Centrist Jean-Louis Borloo rekao je da ne vidi razlog zbog kojeg Strauss-Kahn ne bi sudjelovao na izborima ukoliko se dokaže da su optužbe bile lažne. 'Što da sprečava da se vrati (u predsjedničku utrku) ukoliko za to ima snage i želje?' zapitao se Borloo.

Za bivšeg socijalističkog premijera Lionela Jospina, vijest o promjenama u New Yorku bila je poput 'udara groma'.

Radost zbog čovjeka i principa

Jack Lang, bivši socijalistički ministar kulture koji je od samog početka branio Strauss-Kahna, izjavio je da je 'sretan' jer je vjerovao u presumpciju nevinosti. Rekao je da je razgovarao sa Strauss-Kahnom i njegovom suprugom Annom Sinclair na dan kada je Aubry obznanila kandidaturu i kada je Christine Lagarde imenovana predsjednicom MMF-a. Kaže da mu je Anne Sinclair pritom rekla: 'To stvarno nije pravedno.'

Filozof Bernard Henri-Lévy, koji je također vatreno branio Strauss-Kahna govoreći da on nije neandertalac, izrazio je 'veliku radost zbog tog čovjeka, njegove obitelji, i zbog principa'.

Socijalist Claude Bartolone rekao je da bi volio vidjeti izraz lica Nicolasa Sarkozyja i francuskih desničara, koji su nakon afere otpisali socijaliste kao nemoralne, kada su jutros čuli vijest.

Jean-Christophe Cambadélis, jedan od najbližih suradnika Strauss-Kahna, izrazio je oprez. 'Ukoliko se vijesti iz New Yorka potvrde na današnjem suđenju, imat ćemo razloga da se ponovno počnemo osmjehivati. No pustimo američkom pravosuđu da odradi svoje i DSK-u da iznese vlastitu istinu.'