DOKUMENTARAC O 'HEROINI'

Sarah Palin, neporažena majstorica trivijalnosti

03.07.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Često se kaže da vijesti iz politike ponekad zapravo više spadaju u rubriku spektakla, kako po sadržaju, tako i po utjecaju. I dok se teško oteti dojmu da se trivijalno odveć redovito tretira kao bitno, najnovija vijest o premijeri novog filma 'The Undefeated' o Sari Palin zvuči kao idealna ilustracija gore navedene teze

Naime, u ruralnom gradiću Pella u državi Iowa, u tamošnjoj opernoj kući, koja je također i omiljeno mjesto za vjenčanja lokalnih parova, predstavljen je premijerno dokumentarni film visoko simboličnog naslova 'Neporažena'. Iako bi izbor države Iowa, u kojoj standardno započinje američka utrka za predsjednika, trebao naznačiti i službenu najavu predsjedničke kandidatkinje, Palin se i dalje odbija jasno izjasniti dok marljivo skuplja medijske bodove.

Nadahnuti dokumentarac koji, prema prvim reakcijama, predstavlja heroinu s Aljaske u plemenitoj i bespoštednoj borbi protiv naftnih korporacija koje žele onečistiti sjevernu državu, predstavljen je, neizostavno, kao sukus američkih vrijednosti, dok biblijski citat prigodno zaokružuje seriju svjedočanstava. Dok film čeka distribuciju, kritičar iz New York Posta, koji je među rijetkima imao priliku vidjeti cijeli uradak, zaključio je da je ton filma 'mučna kombinacija bombastičnog i zanovijetajućeg'.

Suvišno je zapravo i napominjati koliko je puta potencijalna kandidatkinja Republikanske stranke na predstojećim predsjedničkim izborima diskreditirana na nizu, reklo bi se, krucijalnih točaka, od kojih možda predvode one o dubokom nepoznavanju domaće i međunarodne politike. No možda upravo i zbog toga, njena je medijska prisutnosti dalje uporno u obrnuto proporcionalnom odnosu s kompetencijama guvernerke Aljaske. A iz medijsko-eksploatacijskog ugla koji ionako zanima samo brzogoreći efekt, Sarah Palin je uistinu idealna kandidatkinja, prava heroina našeg doba. Zasad neporažena.

Premijera filma o Sari Palin