STRANI MEDIJI

'Unija u strahu Hrvatska ne završi kao Bugarska i Rumunjska'

30.06.2011 u 22:42

Bionic
Reading

Svjetske agencije u četvrtak javljaju o završetku hrvatskih pristupnih pregovora, naglašavajući da bi se Hrvatska kao 28. članica, ako sve bude teklo po planu, trebala priključiti Uniji 1. srpnja 2013

Francuska agencija France presse navodi da su pregovori koji su danas okončani zatvaranjem posljednja četiri poglavlja 'u posljednjim satima mađarskog predsjedanja EU-om' zapinjali prije svega na pravosudnim pitanjima, budući da je Europska unija tražila uspješnu borbu protiv korupcije, suđenja za ratne zločine, suradnju s Tribunalom u Den Haagu kao i reformu pravosuđa koja bi jamčila neovisnost sudstva.

AFP također naglašava da su na zahtjev zemalja među kojima je i Francuska zemlje članice odlučile putem monitoringa do ulaska Hrvatske u EU pratiti kako se nastavljaju napori koje Zagreb poduzima. To je rezultat nepovjerenja nakon ulaska Bugarske i Rumunjske koji je, po mišljenju većeg broja zemalja, bio preuranjen, navodi agencija.

Britanski Reuters također ističe kako postoji zabrinutost među nekim članicama da bi Hrvatska mogla slijediti Rumunjsku i Bugarsku čiji su reformski napori zastali kada su dobile zeleno svjetlo.

Reuters naglašava da će se reformski napori stoga vrlo pomno nadzirati te da bi bi datum ulaska mogao 'iskliznuti' ako napredak bude nezadovoljavajući.

Agencija navodi i riječi jednog europskog diplomata koji smatra da bi proces ratifikacije pristupnog ugovora u zemljama članicama možda mogao trajati i dulje nego se predviđa, a dosad je to uglavnom bilo oko godine i pol.

U Hrvatskoj, koja će biti jedna o najsiromašnijih zemalja kada uđe u EU, postoji nada da će sam ulazak dati poticaj ekonomiji i stranim ulaganjima, dodaje agencija.

Austrijska agencija APA piše kako je Hrvatska završila pregovore posljednjeg dana mađarskog predsjedanja EU-om nakon šest godina intenzivnog rada. Agencija kaže kako je monitoring predviđen za Hrvatsku do njezina stupanja u EU sredinom 2013. nije bio nesporan među zemljama članicama. APA napominje kako će monitoring biti provođen samo do ulaska Hrvatske u EU, a nikako nakon toga kao u slučaju Rumunjske i Bugarske.

Srbijanska agencija Tanjug u svom izvješću javlja o završetku pregovora, te se posebno osvrće na financijske komponente ulaska, dok agencija Beta kaže da je Hrvatska postala druga zemlja bivše Jugoslavije, nakon Slovenije, koja će se priključiti EU-u, osam godina nakon podnošenja zahtjeva te gotovo šest godina nakon početka pregovora.

Slovenska agencija STA, uz vijest o završetku pregovora, navodi da su Hrvatskoj čestitali slovenski europarlamentarci Ivo Vajgl i Tanja Fajon

Vajgl smatra da je završetak pregovora dobitak ne samo za Zagreb nego i za cijelu regiju koja vidi svoju perspektivu i stabilnost u okviru EU-a.

'Slovenija je dala svoj konstruktivan doprinos u pristupnom procesu susjedne države, pregovori su omogućili i napredak pri rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja', rekao je Vajgl u priopćenju za javnost.

'Čestitam našim susjedima koji su uspješno došli do cilja kroz dugi i zahtjevan pregovarački proces. Članstvo Hrvatske u EU ojačat će gospodarsku suradnju među našim državama i kontakte među ljudima' kazala je. Naglasila je da će države članice do pristupanja Hrvatske pomno pratiti ispunjavanje obveza.