KRAJ PREGOVORA

Europski čelnici čestitali Hrvatskoj

30.06.2011 u 22:04

Bionic
Reading

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague čestitao je u četvrtak Hrvatskoj završetak pristupnih pregovora s Europskom unijom, priopćeno je iz britanskog veleposlanstva u Hrvatskoj. Ubrzo nakon njega uslijedila je i čestitka njemačke knacelarke Angele Merkel...

'Čestitam Republici Hrvatskoj na zatvaranju posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Europskom unijom. Ostvarenje je to povijesnog cilja za Hrvatsku koji zajedno s privrženošću za nastavak reformi pokazuje put drugim zemljama u regiji u njihovim nastojanjima za ostvarenje europske budućnosti. Veselim se što ću Hrvatskoj moći poželjeti dobrodošlicu kao punopravnom partneru u Europskoj uniji 2013. godine', kaže Hague u svojoj poruci.

Hrvatska je u četvrtak u Bruxellesu na pristupnoj konferenciji zatvorila posljednja četiri poglavlja pregovora s EU-om: Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava, Financijske i proračunske odredbe i Ostala pitanja, te time i tehnički završila pregovore.

Kancelarka Angela Merkel s veseljem je primila vijest, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

'Hrvatska, pod vodstvom šefice vlade Jadranke Kosor, uspješno je krenula u smjeru pristupanja Europskoj uniji, zahvaljujući velikom političkom angažmanu i širokim reformama', ocijenila je Merkel.

Hrvatska je 'teško radila' i 'Njemačka i EU se vesele' što će postati 28. članica Unije, dodala je Merkel.

'Taj uspjeh bit će poticaj i za ostale zemlje zapadnog Balkana da energično napreduju u potrebnim reformskim naporima i regionalnom pomirenju kako bi učinile dodatne napore u smjeru EU-a', kazala je Merkel.