U VOJSCI SRBIJE SVEĆENIK POSTAJE OFICIR

Svećenici će moći će zadržati bradu ako ne smeta gas-maskama

30.06.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Pravoslavni će svećenici uskoro, kao aktivni oficiri, služiti u Vojsci Srbije. Bit će odjeveni u vojničke uniforme i čizme, no neće nositi oružje, a bradu će moći zadržati ukoliko ona ne bude smetala gas-maskama. Vojnici će im se, u stavu mirno, obraćati riječima 'Gospodine vojni svećeniče, dozvolite da se obratim!'

Prvi pravoslavni svećenici bit će 'regrutirani' čim u vojnim objektima budu uređene kapele za vjerske obrede. Kada stupe u vojnu službu, svećenici će mantije zamijeniti vojničkim uniformama i čizmama. Uz standardne oznake, na reveru će nositi i amblem vjere kojoj pripadaju. Bradu ipak neće morati obrijati, no pod uvjetom da ona ne sprečava stavljanje gas-maske, javljaju Novosti.

Svi će svećenici u profesionalnu vojnu službu biti primljeni na neodređeno vrijeme, kao aktivni oficiri, a uvjet je da imaju završen fakultet i blagoslov ovlaštenog crkvenog velikodostojnika. Pri samom stupanju u vojsku dobit će čin kapetana, a budu li ambiciozni, moći će napredovati do čina pukovnika vojske.

Prema grubim procjenama, nekoliko desetaka svećenika dobit će posao u Vojsci Srbije, konkretno u Generalštabu, Vojnoj akademiji, VMA i komandama brigada, a jedan će svećenik moći 'zadužiti' najviše 500 vojnika. Zajedno s pripadnicima svojih jedinica svećenici će sudjelovati u multinacionalnim operacijama u svijetu, na vojnim vježbama te logorovanjima na poligonima.

Nakon 70 godina kapele ponovno u vojarnama

Vojska je tako u Srbiji nakon 70 godina ponovo otvorila vrata crkvenim pastirima te će, temeljem sporazuma koji su u utorak u Nišu potpisali srpski ministar obrane Dragan Šutanovac i patrijarh srpski Irinej, ponovo zaživjeti vjerska služba u vojnim objektima. Iz srpskog Ministarstva obrane najavljuju da će uskoro biti zaključeni i sporazumi s ostalim vjerskim zajednicama, čiji će se svećenici za nekoliko mjeseci pridružiti svojim pravoslavnim kolegama.