U AUSTRIJI

Svećenićka pobuna protiv Katoličke crkve

30.06.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Inicijativa austrijskih svećenika pozvala je na 'pobunu protiv Rima', zatraživši da i laici dobiju pravo propovijedanja Evanđelja te da pričesti mogu pristupiti i oni koji su razvedeni. Biskup Egon Kapellari optužio je svećenike da ugrožavaju jedinstvo Katoličke crkve, no inicijativa je dobila podršku mnogih laičkih udruženja, koja žele da Crkva konačno uđe u 21. stoljeće

Dok u Hrvatskoj postoji samo jedan don Ivan Grubišić, u austrijskoj Katoličkoj crkvi i oko nje odavno su formirana brojna udruženja i pokreti s ciljem moderniziranja i reforme kršćanske religije. Najmoćniji među njima svakako je bečki generalni vikar Helmut Schueller, predvodnik svećeničkog pokreta za reforme, koji je ovih dana svojim idejama izazvao veliku buru u austrijskoj crkvenoj hijerarhiji. Schueller i svećenici koje okuplja pozvali su, ni manje ni više, na pobunu i neposluh u odnosu na Vatikan!

'Rimsko odbijanje provođenja već dugo potrebnih reformi, kao i izostanak djelovanja biskupa po tom pitanju ne samo da nas tjeraju, nego nas prisiljavaju da pratimo vlastitu savjest i počnemo samostalno djelovati', kaže se u proglasu koji je objavila reformska inicijativa svećenika. Schueller je i za austrijske medije objasnio o čemu je riječ, izjavivši da 'situacija u župama postaje sve napetija' te da 'svećenici imaju dužnost o svemu javno progovoriti, jer ako oni to ne čine, tko će onda'. Reformisti tako predlažu da se iz Crkve i bogosluženja više ne isključuju razvedeni, da se prihvate pripadnici drugih kršćanskih denominacija, pa čak i da se u posebnim slučajevima pričest daje i onima koji su iz Crkve službeno ekskomunicirani. Reformski nastrojeni svećenici zapravo pozivaju na pasivni otpor Rimu, konstatiraju austrijski mediji, a Schuellerova inicijativa najavljuje da bi na svakoj misi mogli početi moliti za to da Vatikan pristane na reformu.

Reakcija vrha austrijske Katoličke crkva bila je ekspresna. Doslovno tek nekoliko sati nakon objavljivanja reformske inicijative i poziva na neposluh prema Rimu, oglasila se austrijska Biskupska konferencija, kroz usta potpredsjednika, biskupa Egona Kapellarija. 'Selektivna percepcija trenutačne sveukupne situacije Crkve u Austriji i iz toga izvedeni zahtjevi se na prvi pogled mogu učiniti smislenima, no zapravo na težak način nanose štetu identitetu i jedinstvu Katoličke crkve', zavapio je biskup Kapellari, koji je i ostatak svoje izjave dao u stilu 'vjerujte meni, a ne svojim očima'.

No brana je u tom trenutku već pukla, pa se ubrzo u javnosti oglasio i Pokret katoličkih žena, koji traži da Crkva dopusti njihovo zaređivanje. Predsjednica Margit Hauft objavila je tekst u kojem stoji: 'Bog poziva i muškarce i žene da služe zajednici.' Hauft je zatražila da žene ubuduće mogu propovijedati, krstiti djecu, voditi pogrebe i vjenčavati ljubavne parove.

Već sljedeći dan 'konflikt je otišao u novu rundu', napisao je konzervativni dnevnik Die Presse. Naime, jučer su se oglasila i laička udruženja Laička inicijativa i Mi smo Crkva, koja su izrazila potpunu podršku Schuellerovim zahtjevima za reformu, optuživši vodstvo Crkve da 'uopće nisu spremni na dijalog o kontroverznim temama'. Također su pozvali svoje članove da po vlastitoj savjesti odluče koje će vatikanske zabrane kršiti, a inicijativa Mi smo Crkva čak je na svojoj internetskoj stranici ponudila rubriku u kojoj ljudi mogu ispričati kojih se zabrana ne pridržavaju i zašto. Laici su jasno poručili biskupima: 'Mi više nećemo pitati za dozvolu, nego ćemo djelovati. Svećenike u našoj okolini ćemo ohrabrivati na otpor besmislenim teretima koji im se nameću.'

Komentatori upozoravaju da cijela priča vodi prema rascjepu Katoličke crkve u Austriji. Ipak, to nije bilo dovoljno za austrijske biskupe, koji su zaključili da reformski nastrojeni svećenici 'ugrožavaju Crkvu na cijelom svijetu'. Poziva na dijalog baš i nije bilo.