MALE ŠANSE ZA USPJEH

Parlament BiH odlučuje o kandidaturi Slave Kukića za premijera

29.06.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Parlament Bosne i Hercegovine u srijedu odlučuje o kandidaturi Slavka Kukuća kandidata SDP-a BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Prema svemu sudeći male su šanse da će kandidatura proći jer su se najjače stranke iz Republike Srpske, kao i dva HDZ-a izjasnili da će glasovati protiv

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je danas u Sarajevu, uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kazao da očekuje da bi Slavo Kukić, kojeg je Predsjedništvo BiH izabralo za kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, mogao dobiti većinu, ali ne i entitetsku većinu glasova 'tako da ćemo morati najvjerojatnije ići u drugi krug'.

Na novinarsko pitanje što dalje, Tihić je kazao da lideri političkih stranaka trebaju sjesti, dogovoriti se, obavijestiti o tome Predsjedništvo pa tek onda da Predsjedništvo imenuje mandatara javlja Sarajevo X. Dodao je da je odgovornost prvenstveno na dvije socijaldemokratske stranke, SDP-u i SNSD-u.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da bi danas trebali imati odluku oba kruga, 'da dolazimo u priliku da tražimo mandatara Vijeća ministara koji će imati legitimitet hrvatskog naroda i potporu, prije svega HDZ-a i bloka okupljenog oko njega, koga treba da podrže predstavnici i drugih parlamentarnih stranaka koje žele dobro BiH'.

Želio bih, kazao je Čović, da izbjegnemo više 'ovakav cirkus', da Predsjedništvo predlaže kandidate koji nemaju izraženu potporu jer time samo čitav jedan proces ugrožavamo.

'Preozbiljan je ovo proces da bi se na ovaj način predlagali mandatari Vijeća ministara za koje u startu znamo da neće dobiti potporu. Kada završimo ovu proceduru, sjest ćemo. Siguran sam da ćemo dogovoriti u naredna dva dana serijal sastanaka svih stranaka za koje ja vjerujem da ima smisla s njima razgovarati na ovu temu i da pokušamo dogovoriti kandidata koji može proći. Mi smo kazali kao je naš kandidat, to je Borjana Krišto', kazao je Čović.