UNATOČ ŽESTOKIM PROSVJEDIMA

Grčki parlament za štednju, na ulicama kaos

29.06.2011 u 09:34

Bionic
Reading

Stroge mjere štednje što su izazvale val prosvjeda u Ateni koji su prerasli u nasilje izglasane su u grčkom parlamentu. Za je glasalo 155, a da bi mjere prošle, bilo je potrebno da ih odobri 151 zastupnik. Kada su prosvjednici na centralom trgu Sintagma u Ateni čuli da su mjere izglasane, zrakom se prolomilo glasno - buuu

Grčka policija prethodno je ispalila suzavce na prosvjednike koji su probili kordon ispred parlamenta u trenutku kada su zastupnici raspravljali o najavljenim strogim mjerama štednje i ubrzo ih ipak uspjela potisnuti, javio je Reuters. Prosvjednici su također napali urede ministarstva financija.

U Ateni je u srijedu ujutro došlo do sukoba skupine prosvjednika i policajaca koji su na njih bacili suzavac, nekoliko sati prije parlamentarnog glasanja o nacrtu proračuna koji predviđa drastične mjere štednje.

Glasanje o višegodišnjem planu štednje ključno je za nastavak međunarodne financijske pomoći Grčkoj, ali i za eurozonu, koju bi ugrozio mogući bankrot te zemlje. Prema pisanjima medija, plan štednje će sigurno proći, jer samo je jedan zastupnik parlamentarne socijalističke većine najavio da će glasati protiv.

Policajci su potisnuli skupinu od 400 prosvjednika koji su se okupili ispred hotela Hilton, blizu središta grada. Prosvjednici su željeli doći na trg Sintagmu, ali su rastjerani suzavcem.

Prvi dan masovnog prosvjeda obilježili su sukobi s policijom, koji su trajali čak 10 sati i produljili se na noć, a u njima je ozlijeđeno 46 osoba, 37 policajaca i devet demonstranata. Najmanje 14 osoba je uhićeno, javlja B92.

Centar grada je nakon sukoba ostao ispunjen suzavcem koji su upotrijebili pripadnici snaga sigurnosti te razbijenim kamenim pločama koje su demonstranti koristili kao projektile, a zapalili su i velike suncobrane na terasi jednog kafića kod trga Sintagma te razbili izloge okolnih restorana.