Svijet PROSVJEDI PROTIV ŠTEDNJE

Oko pet tisuća policajaca noćas čuva Atenu

Prosvjedi protiv mjera štednje u utorak su u Ateni postali su nasilni a Europska unija je upozorila grčke parlamentarce da će se ta zemlja odmah suočiti s insolventnošću ako ovoga tjedna ne podrže neopopularan gospodarski plan

Mladi prosvjednici bacali su kamenje, zapalili kontejnere za smeće i vozilo ispred zgrade parlamenta a policija je rabila suzavac kako bi ih rastjerala. Sindikati su protiv mjera koje su tražili EU i MMF započeli 48-satni štrajk.

Do večeri, nakon nekoliko sati sukoba u kojima su sudjelovale stotine mladih, središte Atene ponovno su zauzele tisuće mirnih prosvjednika protiv mjera koje po njihovom mišljenju pogađaju radnike i nezaposlene a štede bogate.

U centru Atene raspoređeno je 5.000 policajaca, većinom za zaštitu zgrade parlamenta na trgu Syntagma, središtu masovnih prosvjeda proteklih tjedana.

U međuvremenu je ostvaren napredak u razgovorima koji trebaju uvjeriti europske banke i osiguravateljske kuće da popuste u pitanju grčkog duga po planiranom drugom paketu mjera za spašavanje koji bi toj zemlji omogućio da dobije na vremenu.

Rastuće povjerenje tržišta da će grčki parlament odobriti program štednje a da će francuski plan odgode naplata grčkih državnih obveznica pomoći da se izbjegne insolventnost, dovelo je do povećanja vrijednosti globalnih dionica i eura unatoč neredima u Ateni.

Glavni EU-ov dužnosnik za gospodarstvo Olli Rehn naglasio je da svaka buduća pomoć Grčkoj ovisi o prihvaćanju mjera financijske konsolidacije u parlamentu u srijedu i četvrtak.

'Jedini način da se izbjegne da odmah nastupi insolventnost je da parlament prihvati revidirani gospodarski program... On mora biti prihvaćen ako se želi iduća tranša financijske pomoći', rekao je u izjavi.

'Onima koji špekuliraju o mogućim drugim opcijama jasno ću reći da nema plana B za izbjegavanje insolventnosti', rekao je Rehn odbacivši izvješća da Bruxelles radi na pričuvnom planu za Grčku.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još