INTERVJU 'DNEVNOM AVAZU'

Brammertz: Ubrzat ćemo suđenje Mladiću

28.06.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Optužnica protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića čvrsto je utemeljena a tužiteljstvo će poduzeti sve da se predstojeći postupak protiv njega maksimalno ubrza, izjavio je glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Srege Brammertz

U intervjuu kojega je u utorak objavio sarajevski 'Dnevni avaz' Brammertz je istaknuo kako su u tužiteljstvu Haaškog tribunala u proteklih sedamnaest godina puno naučili o kaznenom progonu u velikim i složenim predmetima ratnih zločina što će biti od velike koristi za suđenje Mladiću.

'Već smo organizirali optužnicu i uskladili je optužnicom protiv Radovana Kraadžića', kazao je Brammertz pojašnjavajući kako će optužnica biti koncentrirana na kampanju etničkog čišćenja, teroriziranje civila u Sarajevu, genocid u Srebrenici, te na uzimanje pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih naroda za taoce.

Brammertz drži kako bi u Mladićevom slučaju bilo najbolje kada bi ga branio odvjetnik a ne da to, kao u Karadžićevu slučaju, čini sam optuženik.

Iako je zadovoljan jer je Mladić napokon uhićen Brammertz je istaknuo kako ipak ostaje pitanje kako je bilo moguće da se on skriva tolike godine.

'Imamo informacije gdje se Mladić skrivao do 2006. godine no ne i gdje je bio od tada do trenutka uhićenja', kazao je Brammertz dodajući kako i dalje očekuje od vlasti Srbije uhićenje Gorana Hadžića ali i Radovana Stankovića koji je u Srbiju pobjegao iz zatvora u BiH gdje je zbog ratnih zločina osuđen na dugogodišnju zatvorsku kaznu.