Svijet OGRANIČENA OPTUŽNICA

Američki Hrvati osuđuju Brammertza zbog Mladića

Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) u ponedjeljak je priopćila kako pozdravlja uhićenje i izručenje Haškom sudu 'srbijanskog ratnog zločinca' Ratka Mladića ali i izrazila razočaranost činjenicom da mu se neće suditi za zločine počinjene u Hrvatskoj kao i činjenicom da je Goran Hadžić još na slobodi

Navodeći podatke iz optužnice Haškog suda, NFCA podsjeća na Mladićeve funkcije u prvim mjesecima rata u Hrvatskoj, posebno ističući pokolj u Škabrnji 18. studenog 1991. te naglašava kako je 'vrlo iznenađujuće' da Mladićeva optužnica ne obuhvaća i optužbe za zlodjela u Hrvatskoj.

'NFCA snažno osuđuje odluku Tužitelja (Sergea) Brammertza (da ne proširi optužnicu na Mladićevo djelovanje u Hrvatskoj) i podsjeća na neuspjeh njegove predsjednice da za zločine u Hrvatskoj sudi Slobodanu Miloševiću', stoji u priopćenju NFCA.

'Ako se tužiteljeva odluka ne promijeni, to će u konačnici značiti da većina najodgovornijih za napade na Hrvatsku koji su bili vođeni iz Beograda nikad neće morati odgovarati za svoje uloge u ratu protiv Hrvatske 1991. i četverogodišnjoj okupaciji dijelova Hrvatske'.

NFCA poziva SAD da iskoristi utjecaj stalne članice Vijeća sigurnosti UN da primora ICTY da Mladiću sudi i za zločine u Hrvatskoj, ali i da, zajedno sa svojim saveznicima, nastavi pritisak na Republiku Srbiju da upotrijebi sva sredstva u pronalaženju i uhićenju Gorana Hadžića, za kojeg napominje da je odgovoran za protjerivanje i ubijanje tisuća hrvatskih civila tijekom rata u Hrvatskoj.

NFCA je krovna organizacija američkih Hrvata koja ima oko 130 tisuća članova.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još