DRUGI DAN SUĐENJA FRITZLU

Psihijatrijsko vještačenje odlučujuće za presudu

17.03.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Drugog dana sudskog postupka koji se na austrijskom Zemaljskom sudu u Sankt Poeltenu vodi protiv Josefa Fritzla (73) nastavit će se prikazivanje videomaterijala iza zatvorenih vrata, na kojemu je snimljen iskaz Fritzlove kćeri Elizabeth u trajanju od 11 sati, u kojemu ona iznosi sve potankosti svog 24-godišnjeg zlostavljanja

Troje sudaca, odvjetnik optuženika Rudolf Mayer i odvjetnici žrtava i osmero porotnika ušli su u sudnicu nešto prije 9.00 sati po srednjoeuropskome vremenu, uz jaku policijsku zaštitu. Josef Fritzl koji je u ponedjeljak, prvog dana suđenja priznao krivnju za incest, silovanje i oduzimanje slobode, odbio je odgovornost za ubojstvo i držanje u ropstvu te će se opet sučeliti sa svjedočenjem svoje kćeri. I drugog dana suđenja lice je prikrivao plavim fasciklom.

Pregledavanje videomaterijala u kojemu žrtva opisuje 'nezamislive muke' koje joj je zadavao njezin otac kojemu je bila 'poput igračke', po riječima glavne tužiteljice Christine Burkheiser, treba se završiti u srijedu ili u četvrtak.
Fritzl je u obiteljskoj kući u Amstettenu, 130 km zapadno od Beča, od 29. kolovoza 1984. do 26. travnja 2008. držao u podrumu svoju, sada 42-godišnju kćer Elisabeth, s kojom je imao sedmero djece, od kojih je jedno umrlo odmah nakon rođenja.

Ako se Fritzlu dokaže odgovornost za smrt novorođenčeta kojemu je uskratio liječničku pomoć, 'monstrum iz Amstettena' kako ga nazivaju, mogao bi dobiti doživotnu zatvorsku kaznu.

Drugog dana suđenja izjavu bi mogla dati i psihijatrijska vještakinja Adelheid Kastner koja, prema isječcima objavljenim u tisku, tvrdi da je optuženik kazneno odgovoran, ali i da je 'psihički poremećen'. Njezini bi zaključci mogli imati presudnu ulogu u završnoj presudi koja se očekuje u petak 20. ožujka ili dan ranije, ako se rasprave završe prije nego je to planirano.