MEĐUNARODNI KAZNENI SUD

Da bi zločini u Libiji prestali treba uhititi Gadafija

26.06.2011 u 19:56

Bionic
Reading

Zločini protiv čovječnosti i ratni zločini počinjeni u Libiji od početka pobune u toj zemlji neće prestati sve dok se ne uhiti pukovnika Moamera Gadafija, ocijenio je u nedjelju glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC).

'Danas se u Libiji zločini nastavljaju. Da bi zločini prestali i zaštitili se libijski civili, Gadafija treba uhititi', rekao je glavni tužitelj Luis Moreno-Ocampo, po priopćenju.

Sudci ICC-ja trebaju u ponedjeljak odlučiti hoće li izdati uhidbeni nalog za Gadafija, njegova sina Seifa al-Islama i direktora libijskih obavještajnih služba Abdalaha al-Senusija. Glavni tužitelj je u tom smislu podnio zahtjev 16. svibnja.

Tužitelj optužuje ovu trojicu za ubojstva i progon libijskih sigurnosnih snaga nad civilima od 15. veljače, u Tripoliju, Bengaziju i Misrati, koji su bitna sastavnica zločina protiv čovječnosti.

Optužbe za ratni zločin, koji uključuje silovanje i napade u Libiji od konca veljače, možda će biti predmet druge istrage.

Pobuna u Libiji odnijela je više tisuća života, navodi glavni tužitelj ICC-ja. Zbog pobune je gotovo 650.000 Libijaca izbjeglo iz zemlje, a 243.000 je prognano iz svojih domova, po podatcima UN-a.