PODRŠKA MEDVEDEVU

Prvi ruski oligarh u politici nakon gotovo 10 godina

26.06.2011 u 08:51

Bionic
Reading

Ruski milijarder Mihail Prohorov, vlasnik košarkaškog kluba New Jersey Nets, izabran je u subotu za čelnika ruske stranke Pravoe Delo (Pravedna stvar) i obećao da će od komunista preuzeti mjesto druge najsnažnije političke stranke

Izbor tajkuna metalurške industrije na čelno mjesto stranke koja se zalaže za poduzetničke interese i koja podržava drugi predsjednički mandat Dmitrija Medvedva 2012, prva je pojava nekog moćnog ruskog poslovnog čovjeka na političkoj sceni u gotovo deset godina.

U nastupnom govoru pred više od 170 članova stranke u Moskvi Prohorov je kritizirao jednostranačje u Rusiji, no ustvrdio je i da Pravoe Delo nije 'oporbena' stranka.

'Naša se zemlja zove Ruska Federacija, no ona je po svojoj strukturi carstvo. Ovdje vrijedi samo predsjednička vlast, a ta vrsta upravljanja ne može osigurati stabilnost, da o razvoju ni ne govorimo', rekao je i najavio da će stranku kasnije ove godine uvesti u parlament.

'Mi moramo vratiti parlament. U bliskoj budućnosti postati druga najveća stranka a onda, kasnije, prva', rekao je.

Prohorov, koji održava dobre odnose s Kremljom i čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 18 milijardi dolara, također je rekao da želi isključiti riječ 'oporba' iz rječnika njegove stranke.

'Naši građani riječ oporba povezuju s marginalnim skupinama koje su odavno izgubile dodir s realnošću, a ne s političkim strankama', rekao je. Podsjetimo, posljednji ruski oligarh koji se drznuo uključiti u politiku bio je Mihail Hodorkovski koji sada služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog gospodarskog kriminala. Na Zapadu vlada posvemašnje mišljenje da nikad ne bi bio zatvoren da se nije drznuo uključiti u politiku i to na strani oporbe. Zato i Prohorov inzistira na tome da on nije oporba.

Inače, vladajuća Putinova Ujedinjena Rusija ima 315 od 450 zastupničkih mjesta u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. Pravoe Delo osnovano je prije dvije godine i nema zastupnika u parlamentu.