NAKON BIJEGA U SAD

Bivši pripadnik HVO-a optužen za mučenje i prijevaru

25.06.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Bivši čuvar zatvora u Bosni i Hercegovini, osumnjičen da je tijekom rata mučio zatočene srpske civile, optužen je u Sjedinjenim Državama da je pokušao nezakonito steći američko državljanstvo, javlja France presse

Almaz Nezirović je 'svjesno prouzročio veliku patnju i teške ozljede' srpskim civilima 1992. u zatvoru Rabiću, gdje je kao čuvar bio u sastavu Hrvatskog vijeća obrane (HVO), ističe se u optužnici koju je objavio savezni sud. Po optužnici, Nezirović (52) je 'neljudski tukao i mučio srpske civile' tijekom službe u tome zatvoru.

Nezirović je 1997. zatražio izbjeglički status u SAD-u, koji je na koncu i dobio. Tako je kao izbjeglica ušao u SAD i podnio zahtjev za stalno prebivalište i za američko državljanstvo. No, dodaje se u optužnici, Nezirović je lagao pri podnošenju zahtjeva jer nije naveo da je služio u hrvatskoj vojsci i da je, kao vojnik, počinio kazneno djelo izvan SAD-a.

Almaz Nezirović bi mogao dobiti kaznu zatvora do 10 godina zbog podnošenja nevaljanog zahtjeva za državljanstvo i do pet godina zbog davanja lažnih podataka radi stjecanja državljanstva. U petak se nakratko pojavio na sudu u Roanokeu, u saveznoj državi Virdžiniji.