FARSA I CIRKUS?

Proces Timošenko: Washington sumnja u političke motive

25.06.2011 u 09:31

Bionic
Reading

Sjedinjene Države sumnjaju da ukrajinske vlasti sude bivšoj premijerki Juliji Timošenko iz političkih razloga

Suđenje bivšoj ukrajinskoj premijerki, optuženoj za zloporabu službene dužnosti tijekom potpisivanja plinskih ugovora s Rusijom 2009. godine, počelo je u petak u Kijevu.

'Proces protiv Timošenko je počeo. Želim iskoristiti tu prigodu kako bih ponovila da su Sjedinjene Države zabrinute jer to izgleda kao pravosudni postupak motiviran političkim razlozima protiv više osoba iz ukrajinske oporbe', rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland

Tužiteljstvo tvrdi da je bivša premijerka prilikom sklapanja ugovora o kupovini prirodnog plina od Rusije oštetila državu za oko 130 milijuna eura.

Ako bude osuđena mogla bi dobiti 10 godina zatvora. 'Ovo je farsa i cirkus, a ne suđenje', rekla je Timošenko na početku suđenja.

Bivša premijerka tvrdi da je istrage protiv nje i njezinih suradnika pokrenuo predsjednik Viktor Janukovič kako bi ušutkao oporbu i izbacio je iz izborne utrke iduće godine kad su planirani parlamentarni izbori.

Julija Timošenko bila je premijerka Ukrajine od veljače do rujna 2005. godine i od prosinca 2007. do ožujka 2010. godine.