FINANCIRANJE IDE DALJE

Kongres odbio Obamin prijedlog za nastavak libijskog rata

25.06.2011 u 09:15

Bionic
Reading

Američki Kongres odbio je u petak predsjedniku Baracku Obami dati ovlasti za nastavak američke operacije u Libiji, ali nije obustavio financiranje te misije, što je neodređena poruka koja govori koliko Kongres pamti Vijetnamski i druge nedavne ratove

U odbijanju zahtjeva vrhovnog zapovjednika američke vojske Kongres je uvjerljivo glasovao protiv rezolucije koja bi omogućila da libijska misija potraje još jednu godinu bez kopnene vojske, što je tražio predsjednik. No, odluka je simbolične naravi i kratkoročno neće utjecati na američki angažman u Libiji.

Rezolucija je odbijena s 295 glasova protiv i 123 za. Obamu je pri glasovanju napustilo 70 demokratskih zatupnika.

Neposredno nakon toga glasovanja Kongres je odbio i republikanski zahtjev da se prekine financiranje libijskoga rata. Protiv tog prijedloga glasovalo je 238, a za 180 zastupnika. Tom bi se mjerom onemogućila upotreba bespilotnih letjelica i zračnih udara, ali bi SAD i dalje smio podupirati NATO-ove akcije.

Republikanski čelnici inzistirali su na tom ustavnom okršaju između izvršne i zakonodavne vlasti jer tvrde da je predsjednik prekršio zakon i nije tražio odobrenje Kongresa za tromjesečni rat u Libiji.

Demokrati optužuju republikance da politiziranjem ugrožavaju nacionalnu sigurnost što, po njihovim riječima, šalje libijskom čelniku Moameru Gadafiju šalje pogrešnu poruku.