Svijet EU ČESTITKA ZA PAMĆENJE

Pahor Kosor u cik zore poslao buket cvijeća

Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano odluku europskih čelnika o završetku pregovora s Hrvatskom i potpisivanje pristupnog ugovora do kraja godine nazvao je u petak u Ljubljani 'prekrasnom viješću'; istodobno je slovenski premijer Borut Pahor iz Bruxellesa čestitao Hrvatskoj što će postati 28. članica EU-a, a premijerki Jadranki Kosor u cik je zore poslao buket cvijeća

'Danas smo dobili tu prekrasnu vijest o dogovoru postignutom u Bruxellesu o ulasku Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Napolitano za posjeta Ljubljani gdje se nalazi na obilježavanju 20. godišnjice osamostaljenja Slovenije.

Slovenski premijer Borut Pahor popodne je u Bruxellesu izjavio da čestita hrvatskoj vladi, a posebno premijerki Jadranki Kosor kojoj je jutros tim povodom poslao i buket ruža, na odluci Europskog vijeća po kojoj će Hrvatska uskoro zaključiti pristupne pregovore i 2013. postati 28. članicom Europske unije, javili su slovenski mediji. 'To nije važna odluka, to je izuzetno važna odluka - za Hrvatsku, za regiju i za EU', izjavio je u Bruxellesu slovenski premijer Borut Pahor, prenosi STA.

Današnjim odlukama na summitu čelnika EU-a Slovenija je također vrlo zadovoljna, među ostalim i zato što sa zaključivanjem pristupnog procesa Hrvatske dolazi do početka arbitražnog procesa, rekao je Pahor, dodajući kako je uvjeren da će arbitraža i za Sloveniju donijeti dobra rješenja.

Pahor je, navodi slovenska agencija, kao primjer da su odnosi Slovenije s Hrvatskom vrlo dobri naveo i to što je na današnjoj jubilarnoj proslavi 20. obljetnice slovenske državnosti u Ljubljani i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Prijateljstvo Slovenije i Hrvatske i dalje će jačati, ocijenio je Pahor, komentirajući perspektivu učlanjenja Hrvatske u EU u kojoj je Slovenija od 2004. godine.

Austrijski čelnici također su pozdravili današnju odluku. Austrijski kancelar Werner Faymann ocijenio ju je važnim signalom za zapadni Balkan, a austrijski predsjednik Heinz Fischer osobno je čestitao Josipoviću u ime Austrije na proslavi 20. godišnjice slovenske nezavisnosti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još