DUHOVITI BJELORUSKI BUNT

Izluđuju Lukašenkove pandure lizanjem sladoleda

24.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Koliko umobolan i totalitaran mora biti režim da bi poslao interventnu policiju na par tisuća građana koji su se skupili u centru grada da zajedno ližu sladoled? Do takvog apsurda dotjerali su proteklih mjeseci prosvjednici u Minsku brutalni policijski režim Aleksandra Lukašenka

Više ne traže poštene izbore i ostavku brkatog diktatora koji u uredu drži portret osnivača sovjetske tajne policije. Ne izvikuju političke parole, ne razvijaju transparente, ne blokiraju promet ili kakve kontroverzne radove... Prosvjednici u Bjelorusiji okupljaju se preko društvenih mreža Facebook i Vkontakte da bi čistom sprdnjom do kraja razgolitili izopačenost državnog sistema koji pod krinkom zakona i osiguravanja nacionalne sigurnosti koristi golu fizičku torturu kako bi ušutkao protivnike jednoumlja.

Tehnike prosvjeda na zapadu poznate kao 'flashmob' u Bjelorusiji uključuju iznenadno okupljanje kako bi se na nekom istaknutom gradskom trgu, na primjer, masovno čitao opozicijski list. Drugi put se skupno liže sladoled. Treći put – subverzivno topoće nogama...

Dopisnik ruske Novaje gazete izvještava kako specijalna policija odmah dolazi na mjesto 'neprijavljenog mitinga' i silom rastjerava ljude, a ako treba, i privodi ih (nije baš jasno pod kojim optužbama). Tako su jednom prilikom razjurili prosvjed lizača sladoleda, da bi, shvativši da su se ovi ponovno okupili na obližnjoj lokaciji, krenuli rastjerivati sve građane koje zateknu s kornetom ili štapićem u ruci.

Nove metode uzele su toliko maha da ih je Lukašenko odlučio javno komentirati. Neistomišljenike je nazvao 'mladeži koja se ne druži s mozgom, u životu nije ništa vidjela, niti išta razumije'. Pritom je usporedio situaciju u zemlji sa zbivanjima u Egiptu koja su, iz njegove diktatorske perspektive, očito bila negativna. Time je, kako primjećuje stranica naviny.by, Lukašenko možda i nehotično otkrio zašto ga toliko brinu nekontrolirani čudaci što se 'ne druže s mozgom': na primjeru arapskih kolega jasno mu je što mu se sprema. Pogotovo nakon što su odgođeni učinci globalne recesije zatresli same temelje donedavno stabilnog gospodarskog modela koji je - valja i to spomenuti - proizlazio iz političkog ustroja koje se nije mogao pohvaliti demokratskim dometima, ali je uspio u značajnoj mjeri spriječiti barbarsko društveno raslojavanje. A to je nešto u čemu su tragično podbacili prozapadni susjedi Bjelorusije, od Litve do 'narančaste' Ukrajine.