BEOGRADSKI MEDIJI

Gotovina će se braniti Miloševićevim riječima

23.06.2011 u 21:11

Bionic
Reading

Obrana hrvatskog generala Ante Gotovine najavila je da će kao dokaz u njegovu korist u žalbenom postupku pred Haškim sudom koristiti riječi bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića da je vodstvo Srba s okupiranih područja Hrvatske tzv. RSK 1995. samo odlučilo napustiti to područje, prenose u četvrtak beogradski mediji

Pozivajući se na agenciju Beta, mediji su prenijeli da su branitelji Gotovine istodobno zatražili da Haški sud obaveže vlasti Srbije da dostavi izvještaje o operaciji Oluja, koje su poslije te operacije 1995, prema zapisnicima sa sjednica Vrhovnog savjeta obrane (VSO) SR Jugoslavije, morali napisati oficiri Vojske Jugoslavije koji su bili na službi u vojsci tzv. RSK.

Gotovinini branitelji su, kako se ističe, u svom podnesku citirali tekst agencije Sense o zapisnicima sa sjednica VSO-a, po kojem je Milošević na zasjedanju održanom 14. kolovoza 1995, deset dana poslije Oluje, rekao da je vodstvo tzv. RSK odlučilo da se Krajina napusti, što je izazvalo egzodus naroda.

Obrana Gotovine smatra da Miloševićeve riječi, kako su prenesene u tekstu agencije Sense, bacaju 'novo svjetlo na to što je, po zaključku srpskog rukovodstva, bio uzrok egzodusa srpskih civila', dok zahtjev da Haški sud obaveže Srbiju da joj dostavi dokumente o Oluji temelji, također, na zapisnicima sa sjednica VSO-a, navodi se.

Dodaje se da odvjetnici u zahtjevu citiraju zaključak sa sjednice VSO-a održane 29. kolovoza 1995. prema kojem svi oficiri 40. kadrovskog centra Glavnog stožera Vojske Jugoslavije (VJ) moraju napisati izvještaje o događajima u njihovoj zoni odgovornosti za vrijeme, kako to naziva VSO, 'hrvatske agresije' na tzv. RSK.

Kadrovski centri GŠ VJ, 40. i 30. - služili su za upućivanje oficira VJ na službu u vojske tzv. RSK i Republike Srpske, a zaključkom VSO-a ti oficiri bili su obavezani izvještaje dostaviti tadašnjem načelniku GŠ VJ Momčilu Perišiću do 15. rujna 1995.

Komandanta 40. kadrovskog centra, odnosno tadašnjeg zapovjednika vojske RSK Milu Mrkšića, VSO je također obavezao da Perišiću podnese izvještaj o uzrocima pada zapadnih dijelova tzv. RSK, prenose mediji, navodeći da te dokumente, spomenute u zaključcima sa sjednice VSO-a, obrana generala Gotovine sada traži od Srbije.

Kako se navodi, u podnesku piše da je obrana dva puta, u svibnju i lipnju, od srbijanskih vlasti tražila da joj dostave spomenute izvještaje o Oluji, ali da iz Beograda nije bilo nikakvog odgovora, zbog čega branitelji Gotovine zahtijevaju da prizivno vijeće Haškog suda obaveže vlasti u Beogradu da dostavi traženu dokumentaciju.

Haški sud je 15. travnja dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača nepravomoćnom odlukom proglasio krivim i osudio na kazne zatvora od 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj. Generala Ivana Čermaka oslobodio je odgovornosti i naložio njegovo trenutačno puštanje na slobodu.